Zöldbab törökösen 1 kg zöldbab 2-3 hagyma 2-3 paradicsom Kis sűrített paradicsom Olaj Só, kis cukor
Açma, a puha török zsemle
hozzávalók 3 főre * 25 dkg liszt * 2 dkg élesztő * 1 kk sütőpor * 0,75 dl natúr joghurt * 0, 75 dl napraforgó olaj * 0,75 dl langyos tej * 1 kisebb tojás * 2 kisebb ek cukor * 1 csapott tk só * 1 tojássárgája a kenéshez, (vagy a tésztába kerülő tojást felverjük, és egy keveset félre teszünk belőle) Díszítéshez: * pirított szezámmag , lenmag, darálatlan mák, (én fekete hagymamagot használtam)
Joghurtleves
Mantı – török töltött tészta
Török céklasaláta – pancar salatası-
Török citromos muffin
Török halfasírt
Ezogelin çorbası (Török vöröslencse-leves)

Hozzávalók: fél fej vöröshagyma + mehet bele két gerezd fokhagyma * 1 pohár vöröslencse – érdemes átmosni és beáztatni előtte * 0,5 dl rizs * 2 evőkanál bulgur (vagy kukoricadara) * 1 evőkanál liszt * 5 dkg vaj * 2 evőkanál paradicsompüré * 8 pohár húsleves kockából * 1 csokor friss menta (vagy 1 evőkanál szárított) * só * pirospaprika (ízlés szerint mehet bele egy kis csípős is)
Joghurtos-citromos sütemény
Ezt a nagyon egyszerű süteményt sokfelé sütik a mediterrán vidéken. Jelen recept szintén a Cyprus Today-ből származik, melyet az Észak Ciprusi Török Köztársaságban adnak ki. Ezt az államot a világon egyedül Törökország ismeri el, minket azonban ez a tény egy cseppet se korlátozzon fehérhomokú, égszínkékvizű tengerének, ízes gyümölcseinek, megkapó karavánszerájainak élvezetében, hagyjuk magunkat elvarázsolni a helyiek vendégszeretete, a táj és az épített környezet szépsége által,