Açma, a puha török zsemle

hozzávalók 3 főre * 25 dkg liszt * 2 dkg élesztő * 1 kk sütőpor * 0,75 dl natúr joghurt * 0, 75 dl napraforgó olaj * 0,75 dl langyos tej * 1 kisebb tojás * 2 kisebb ek cukor * 1 csapott tk só * 1 tojássárgája a kenéshez, (vagy a tésztába kerülő tojást felverjük, és egy keveset félre teszünk belőle) Díszítéshez: * pirított szezámmag , lenmag, darálatlan mák, (én fekete hagymamagot használtam) acma-tarifi

elkészítés 1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.

3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.

4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.

5. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.

7. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz. sütési hőfok: 180 °C sütési mód: alul-felül sütés

2010-11-11

www.nosalty.hu


1 COMMENT

  1. Mondjuk az alakítást részletesebben elmondhatnád, vagy fotóval szemléltethetnéd, mert így nulla!

Comments are closed.