2025. július 18.
Türkinfo Blog Oldal 1388

Uruk saját népét is lemészárolta

A szíriai Hamoukar városát a Dél-Törökországból származó réz kereskedelmének kisajátítása miatt a földig romboló Uruk saját kolóniáját is elpusztította, ezzel pedig a történelem első „testvérgyilkosságát” hajtotta végre 5500 évvel ezelőtt.

Egy Budán zsákmányolt óra 1686

1975 májusában egy frankfurti árverésen érdekes régi óra keltett feltűnést. Ezüstből készült, alakja tojásdad, külsejét vésett díszítés ékesíti. A számlap díszesen vésett ovális ezüstlap, amelyen egymás fölött két mutató helyezkedik el.

Török csirkepörkölt mogyoróhagymával

40 dkg csirkemell filé, 2 db kaliforniai paprika piros és sárga kockára vágra, 15 db mogyoróhagyma, 1 db sárgarépa (apró kockákra vágva), 1 db paradicsom apróra vágva, 2 db burgonya, meghámozva, felkockázva, 2 ek. vaj vagy margarin, 1/2 ek. paradicsompüré, só, bors, chillipaprika (aki szereti), 1 pohár forró víz, 1 ek. tejszín tavukyahni

Szeráj után szabadon: török bableves

Nagy kedvencem a paradicsomos-paprikás bableves. A Szerájból a titkos recept nincs meg, viszont a levesemnek éppen olyan az íze! Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv 1 kaliforniai paprika (piros) 1 teáskanál csípős Piros Arany 1 teáskanál pirospaprika 2 doboz konzerv fehér bab fél evőkanál liszt olaj só kuru

Házi csípőske – Ev acukası

acuka1Hogyan lehet változatosabbá tenni a reggelit? Íme, egy 5000 éves török recept. Egy kicsit csípős, savanykás ízű krém, amit tegnap fedeztünk fel a kedvenc élelmiszerboltunkban és természetesen rögtön meg is vásároltunk.

Borban pácolt bárány

Hozzávalók: 50-60 dkg tisztított báránycomb, 1 dl édes fehérbor, 2 dl víz, 3 padlizsán, só, bors, 3 paradicsom, 5 ek. vaj, 2 zöldhagyma, 1/2 gerezd fokhagyma. borbankebab

Pacalbecsinált csicseriborsóval (Iskembe)

Ez a fogás sokféleképp variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemes bors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), sónohutluiskembe

Karnıyarık (töltött sült padlizsán)

KARNIYARIK02Hozzávalók: 4 db közepes padlizsán, 1/2 kg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 db lédús paradicsom, 1 db hosszú zöld paprika, 2-3 db hosszú csípős paprika, 3 ek. paradicsompüré, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, só, bors, őrölt kömény, egy kevés őrölt jamaicai szegfűbors (allspice – elhagyható).

Nohut (csicseriborsó egytálétel hús nélkül)

Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó (egy éjszakára sós vízben beáztatva), 1 fej vöröshagyma apróra vágva, kevés margarin és olívaolaj, 1 ek. paradicsompüré, 1 db hosszú zöldpaprika karikára vágva, 1 db hámozott paradicsom kockára vágva, só, bors. Nohut-yemeği-resimli

Bulgurlu zetinyağlı pırasa (Olívaolajos póréhagyma bulgurral)

1 kg póréhagyma, 2 db vöröshagyma finomra vágva, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál gránátalma sűrítmény (sötétbarna, savanykás szirup, keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható), 2 db sárgarépa, apró kockákra vágva, 10 dkg bulgur (tört búza) – lehet rizs is, 2 db kockacukor, 1 dl olaj(lehetőleg olíva), 1,5 dl forralt víz, só, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 5 dkg vaj vagy margarin bulgurlupirasa

16,474FansLike
639FollowersFollow