Bulgurlu zetinyağlı pırasa (Olívaolajos póréhagyma bulgurral)

1 kg póréhagyma, 2 db vöröshagyma finomra vágva, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál gránátalma sűrítmény (sötétbarna, savanykás szirup, keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható), 2 db sárgarépa, apró kockákra vágva, 10 dkg bulgur (tört búza) – lehet rizs is, 2 db kockacukor, 1 dl olaj(lehetőleg olíva), 1,5 dl forralt víz, só, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 5 dkg vaj vagy margarin bulgurlupirasa

Elkészítés A póréhagymát alaposan megmossuk és ujjnyi vastag karikákra szeljük (a zöld részt is felhasználva). A vajat és az olajat mélyebb serpenyőben felolvasztjuk és a vöröshagymát a sárgarépával megfonnyasztjuk (kb. 5 perc). Ezután tesszük bele a sűrített paradicsomot és további 5 percig fonnyasztjuk a zöldségeket. Nem baj, ha kicsit megpirulnak. Ezután beletesszük a póréhagymát, citromlevet, gránátalma sűrítményt, kockacukrot, bulgurt vagy rizst, sózzuk és a forróvízzel felöntve fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (20 – 30 perc).

Az elfőtt vizet pótoljuk. Ha rizst használunk, pirítsuk meg kevés olajon mielőtt a zöldségekhez adjuk. A bulgurt nem szükséges pirítani, mivel eleve előfőzött állapotban vásároljuk. A kész ételt vegetáriánus főételként akár natúr joghurttal is tálalhatjuk (ahogy pl. a törökök), de húsok köreteként is kiváló. Jó étvágyat! Klaudia

2011-02-09