A török cseresznye és meggy ágazat elemzése

Törökország történelmileg a világ legjobb cseresznyetermelő országai közé tartozott, és gyakran a négy legnagyobb exportőr között találjuk. A cseresznyét és meggyet főként Közép-Anatóliában, az égei-tengeri, a márvány-tengeri és a mediterrán régióban termesztik. 

Fotó / Fotoğraf: Pixabay: https://www.pexels.com/

Ezeken a régiókon belül Konya, Izmir, Manisa és Denizli a legjobb meggytermelő tartományok. A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan a Post előrejelzése szerint a teljes cseresznye- és meggytermés 900 000 tonna lesz, amelyből várhatóan 720 000 tonna a cseresznye és 180 000 tonna a meggy. Ez a növekedés a kedvező időjárási és termesztési körülményeknek köszönhető. Törökország a világ egyik legnagyobb csonthéjas gyümölcs exportőre, évente több mint 250 000 tonnát exportál, amelynek nagy része az EU-ba és Oroszországba kerül. Az elmúlt években a török exportőrök a csonthéjas gyümölcsök (például a cseresznye) esetében a Távol-Keleten, különösen Dél-Koreában is keresik a lehetőségeket.

Termőterület

Törökország a világ vezető cseresznye termelője. Az elmúlt években az exportpiacok növekvő keresletének köszönhetően a török gazdák új gyümölcsösök telepítésébe fektettek, a nem eladható fajtákat kivágták és versenyképesebbeket telepítettek helyettük. Új beruházások folynak a gyümölcslé előállítás területén is.

A törökországi cseresznyeültetvények területe egy évtizeddel ezelőtt növekedett, az utóbbi években azonban enyhe csökkenés tapasztalható. A Post becslése szerint a cseresznye területe körülbelül 82 000 hektár, a meggy területe 20 000 ha körüli. A 2023/24-es gazdasági évben a cseresznye és meggy együttes területe várhatóan 100 000 hektár körül lesz, ami valamivel kevesebb, mint 2022/2023-ben. Összességében a cseresznye és meggy ültetvényterülete a 2017/18-as rekord óta kissé csökkent. Az elmúlt tíz évben a tudósok megpróbálták növelni az őshonos Napoleon cseresznye fajta terméshozamát és minőségét.

A nemesítési munkák során elérhető új fajtákat preferálják a gazdák, ezáltal lecserélve a régieket, ami a csökkenő ültetvényterülethez képest megnövekedett termést eredményezett. Hivatalos adatok szerint 2022-ben a cseresznye- és meggyfák becsült száma összesen mintegy 27,8 millió darab volt. A cseresznye termőfáinak száma tíz év alatt 18 millióról 22 millióra nőtt. A termő meggyfák száma stagnált. Törökország számos értékes cseresznye genetikai erőforrásnak ad otthont, mivel a gyümölcs Észak-Anatóliából származik. Törökországban több mint 100 cseresznyefajtát termesztenek. A 0900 Ziraat, más néven török Napóleon fajtát Törökországban nemesítették, ez a legnépszerűbb, mivel megfelel az exportpiacok által megkövetelt magasabb minőségi jellemzőknek. Szív alakú, rózsaszín és piros gyümölcshússal, fényes, szilárd, lédús, nagyon nagy, szállításra alkalmas és hosszú eltarthatóságú. A termelők azonban új cseresznye fajtákat kezdtek kipróbálni, mint például a Sweetheart, Celeste, Early Lory, Kordia, Regina, Sam és Sunburst, a jobb minőségű gyümölcsök, a későbbi betakarítás (a szezon későbbi szakaszában magasabb árak elérése érdekében) és a nagyobb terméshozam érdekében.

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

Folytatás


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here