Durum: Törökország kanadai és olasz babérokra tör

Idén annyi durumbúza termett Törökországban, mint Kanadában, és több, mint Olaszországban. Ez nem így szokott lenni, de a trendek alapján nem kizárt, hogy Kanadát és Olaszországot is sarokba szorítják – a tésztagyártásról nem is beszélve.

Fotó: arastirma.tarimorman.gov.tr

Olcsó gabonaimportból sok liszt és tészta

Már többször írtunk róla, hogy Törökország hatalmas búzaimporttal érte el, hogy a világ legnagyobb búzaliszt- és tésztaexportőrévé vált. Importszükségletét tekintve felzárkózhat a kínai és egyiptomi igényekhez (10 millió tonna a futó értékesítési szezonban). Szerencsés földrajzi helyzete lehetővé teszi, hogy a világ legolcsóbb kalászoskínálatát vásárolhassa fel. Október második hetében az eurázsiai térség búzája mintegy ötödével kerül kevesebbe, mint a világ többi részén kapható áru.

A gabonaszemek importját nem fékezik vámmal, míg az exportját adminisztratív eszközökkel (engedélyezés) akadályozzák. Tavaly a törökországi búzaexport 95 százaléka liszt, tészta, kuszkusz és bulgur formájában hagyta el az országot. Idén búzaegyenértékre számítva mintegy 8,5 millió tonnás, rekord nagyságú exportra számítanak az elmezők, ennek meghatározó részét pedig a durumtészták képezik.

Forrás és részletek

***

Tudnivalók a durumbúzáról.

Durumbúza egy tetraploid búza, amely kromoszómáinak száma 28. Ellentétben a kenyérbúza félékkel melyek 42 kromoszómával rendelkeznek. Ennek is köszönhető, hogy a durumbúza nem ellenálló az erős csípős őszi és a tavaszi hideg időjárással szemben.

durumbúzából készült tésztát nagyon sokan kedvelik ízletessége miatt, plusz előnye, hogy tojásallergiások is fogyaszthatják, mivel tojás nélkül készül.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here