Ebben az országban adják a világ legolcsóbb hiteleit, de csak a kiválasztottak férhetnek hozzá

A török bankok kínálják a világ legolcsóbb hiteleit, de csak kevesek számára elérhetőek – számol be a hírről a Bloomberg.

A cikk szerint a török bankok azért adnak olcsó hiteleket a vállalatok egy bizonyos körének, mivel a politikai döntéshozók erős gazdasági növekedést akarnak fenntartani a jövő évi választások előtt, ahol Recep Tayyip Erdogan elnök újabb ciklusra pályázik.

A szabályozók ezért arra kényszerítik a kereskedelmi hitelezőket, hogy az exportőröket és a kisebb vállalkozásokat részesítsék előnyben, amelyek a munkaerőpiac közel háromnegyedét teszik ki.

Forrás: Pixabay: https://www.pexels.com/

Ennek eredményeképp a kisebb cégeknek nyújtott új lírahitelek volumene éves szinten közel tízszeresére nőtt az idei év első tíz hónapjában, szemben a nagyvállalatok hétszeres növekedésével a központi bank adatai szerint.

A bankok vagy olcsó hitelt kínálnak a kiemelt ügyfeleknek, vagy magasabb költséggel hiteleznek másoknak. Utóbbi esetben viszont nagy mennyiségű államkötvényt kell vásárolniuk, amelyet a központi banknál parkoltatnak, ami így kevés ösztönzést ad a másodrangú ügyfelek hitelezésére.

A lap megjegyzi, hogy a hatás még hangsúlyosabbá vált, miután Törökország augusztusban Erdogan követelésének megfelelően elkezdte csökkenteni a kamatlábakat. A fő cél az, hogy elkerüljék a líra hirtelen zuhanását, amit terveik szerint a mostani hitelezési folyamat lehetővé is tesz, és emellett a hitelállomány is növekszik.

Mi áll a háttérben?

Folytatás a portfolio.hu oldalon