Joghurtos-citromos sütemény

Ezt a nagyon egyszerű süteményt sokfelé sütik a mediterrán vidéken. Jelen recept szintén a Cyprus Today-ből származik, melyet az Észak Ciprusi Török Köztársaságban adnak ki. Ezt az államot a világon egyedül Törökország ismeri el, minket azonban ez a tény egy cseppet se korlátozzon fehérhomokú, égszínkékvizű tengerének, ízes gyümölcseinek, megkapó karavánszerájainak élvezetében, hagyjuk magunkat elvarázsolni a helyiek vendégszeretete, a táj és az épített környezet szépsége által, gríz

figyeljük szájtátva az épen maradt több ezer éves mozaikokat, melyeket egész ókori város vesz körül, több százéves kolostorokat, templomokat, több évtizedes, bárányfelhő méretű leander bokrokat, és egészen frissen készült ételeket, halakat, salátákat, süteményeket, török pizzákat (ez utóbbiak után csukjuk is be a szánkat), már amennyiben jó sorsunk erre vezérelne minket.

Hozzávalók 3 tojás ½ bögre porcukor 1 ½ bögre joghurt 50 g olvasztott margarin 1 ½ bögre liszt 1 ½ bögre gríz 1 cs sütőpor 2 cs vaníliás cukor kókuszreszelék A sörbethez 1 bögre víz 1 bögre cukor 2 citrom leve és reszelt héja (vagy narancsé)

Keverjük össze a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott margarint, a joghurtot, a lisztet, a grízt, a sütőport és a vaníliás cukrot. Keverjük mindezt el. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe tegyük, mely nem túl nagy, az enyém 35×18 centis jénai tál. 200 fokon, előmelegített sütőben addig süssük, amíg aranybarna színe nem lesz. (30-40 perc).

Amíg a sütemény sül, készítsük el a sörbetet. Egy lábosban sűrű kevergetés mellett főzzük össze a vizet, a cukrot és a reszelt citromhéjat, valamint a citromlevet. Nálunk narancs volt itthon, azzal is jó, bár nem olyan karakteres ízt kapunk. Addig főzzük, amíg valamennyire összesűrűsödik (negyedóra). Ha a sütemény kisült, vegyük ki a sütőből. Tíz perc pihentetés után vágjuk fel kockára a tepsiben, és öntözzük meg a sörbettel, hogy jól beleigya magát a tésztába. Ha szeretjük, a tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel. Az egyetlen étel, amely az én értelmezésemben értelmet ad a gríz létezésének.

2010-07-31

http://hazisarkany.blogspot.com