Karamel soslu elmalı pasta (Almás sütemény karamellöntettel) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

3 db tojás

1 rakis pohár kristálycukor (a pohár 2,25 dl-es)

1 kávéscsészényi tej (a csésze 75 ml-es)

1 kávéscsészényi étolaj

1 teáspohárnyi mazsola (a pohár 1,25 dl-es)

1 cs. vaníliás cukor

1 cs. sütőpor

2 vizespohár liszt (a pohár 2 dl-es)

1 kk. fahéj

3-4 db alma (mérettől függően)

15 dkg dióbél

A karamellöntethez:

9 ek. kristálycukor

1 tk. ecet

2 dl tejszín

Először elkészítjük a karamellöntetet. Egy edényben karamellizáljuk a cukrot. Hozzáadjuk az ecetet, majd a tejszínt, és alacsony hőfokon, kevergetve mártást főzünk belőle. Félretesszük hűlni.

A sütőt előmelegítjük 165°C-ra. Egy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleöntjük az olajat és a tejet, tovább habosítjuk, majd apránként beleadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet is. Legvégül hozzákeverjük a megmosott mazsolát is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. Kirakjuk vele a tészta tetejét. Meghintjük fahéjjal, majd betesszük a sütőbe. Kb. 45 percig sütjük (megnyomhatjuk a tetejét – ha már nem serceg, átsült).

A kész tésztalapot hűlni hagyjuk. Ez alatt kissé megpirítjuk a dióbelet. A kihűlt süteményt kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd ráfordítjuk egy tálcára. Felszeleteljük. A tetejét kirakjuk a dióbéllel, legvégül pedig meglocsoljuk a sűrű karamellöntettel.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo