Hozzávalók (mércének 2,5 dl-es vizespoharat használtam):
A sziruphoz:
2 pohár víz
2,5 pohár kristálycukor
½ citrom leve, héja
A tésztához:
2 pohár liszt
1,5 pohár víz
1 cs szárított élesztő
1 kk kristálycukor
1 kk só
1 egész tojás
A sütéshez:
Étolaj
Elkészítés:
A szirup készítésével kezdünk – egy lábasban feltesszük a vizet a cukorral forrni. Addig forraljuk együtt, míg a belemártott kanálról az utolsó csepp nehezen cseppen le. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét és a héját. Egyet forralunk még rajta és levesszük a tűzhelyről. Lehűtjük.
½ pohár langyos vízhez hozzáadunk egy kávéskanál cukrot és a szárított élesztőt. Felfuttatjuk. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést csinálunk, beleszórjuk a sót.
Amint az élesztőnk felfutott, a liszthez öntjük és beleütjük a tojást is. Egy pohár langyos vizet hozzáadva egy villa segítségével lágy tésztát verünk . Kézzel is átgyúrjuk kicsit, majd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Egy mélyebb serpenyőben feltesszük az olajat melegedni. A fánksütésnek megfelelő hőmérsékletűre melegítjük – se túl langyos (megszívja magát a tészta olajjal), se túl forró (könnyen megég) ne legyen.
Egy edényben odakészítünk egy kis olajat, ebbe mártogatjuk a szaggatáshoz használatos teáskanalat. Egyik kezünkkel belemarkolunk a tésztába, markunkból a behajlított mutatóujjunk és a hüvelykujjunk között kis gömböcöt nyomunk ki, amit az olajozott kanállal választunk le és az olajba dobjuk. Így teszünk a többi tésztával is, míg a serpenyő megtelik. Lapátkanállal forgatva pirosra sütjük.
A már lehűlt szirupot is a közelbe tesszük. A megsült falatkákat először papírral bélelt tányérra (leitatni róla a felesleges olajat), majd a szirupba dobjuk. A következő adag tésztát is az olajba szaggatjuk. Amint kisülnek, a szirupból egy másik tálra szedjük a kész édességet, az újabb adagot pedig a szirupba dobjuk. Így teszünk az összes többi tésztával is. A szirpban már megáztatott süteményt tálaljuk.
Afiyet olsun!
2014-03-18
Szegedi Ági /Turkinfó