Töltött padlizsán török módra – Karnıyarık

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, hámozás, párolás, pihentetés, pirítás, sütés, töltés

Karnıyarık – Lunch at Yanyali Fehmi Lokantasi
Fotó: William Neuheisel / wikimedia

Adag: 1 tepsi (3-4 főre)

3 db padlizsán
50 dkg darált marhahús
4 db kockára vágott paradicsom
3 evőkanál vaj
3 fej finomra vágva hagyma
2 db karikára vágott paradicsom
2 és fél dl víz
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A sütéshez:
1 és ¼ dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

1. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, és a vágott felületét sűrűn bevagdossuk. Szűrőbe tesszük, megsózzuk, és 60 percen át állni hagyjuk.

2. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, és a padlizsánt 10-15 perc alatt elősütjük; akkor jó, ha a húsa jól megpuhul.

3. A vajat egy nagy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és nagy lángon, 5 perc alatt megpirítjuk.

4. Beleforgatjuk a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és a lángot lejjebb véve, fedő alatt 30 percig pároljuk. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük.

5. A padlizsánt elrendezzük egy nagy tűzálló tálban, és a korábbi vágásokba betöltjük a húsos tölteléket. A tetejét beborítjuk a karikára vágott paradicsommal, aláöntjük a vizet, és 15-20 perc alatt megsütjük. A petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

2014-03-04
http://gasztroabc.hu