Nohutlu, etli patlıcan (Csicseriborsós, húsos padlizsán) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

500 g borjúhús
1 fej vöröshagyma
7-8 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 ek. sűrített paradicsom
1 tk. paprikakrém
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
1 tk. pirospaprika
só, bors
3-4 db kisebb vagy 2 db nagyobb padlizsán
1 pohár (2 dl-es) csicseriborsó (lehet konzerv)
1 ek. citromlé

A padlizsán sütéséhez:
étolaj

Amennyiben nem konzerv csicseriborsót használunk, előző nap beáztatjuk, majd másnap sós vízben megfőzzük. Ha van türelmünk hozzá, eltávolíthatjuk a héját, könnyebben emészthető lesz az étel.

A borjúhúst kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, kis kockákra vágjuk a paprikával együtt.

Egy lábasban feltesszük az olívaolajat, felforrósítjuk, rádobjuk a húst. Hagyjuk kifehéredni, majd amikor elpárolgott a leve, hozzáadjuk a vöröshagymát. Két-három percig dinszteljük közepes lángon. Ekkor tesszük bele a fokhagymát, s amikor már érződik az illata, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet, felengedjük 2 pohár vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kb. 40-50 percig főzzük. Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet.

Ezalatt a padlizsánt csíkosra hámozzuk, felkockázzuk, legalább negyedórára sós vízbe áztatjuk. Miután leitattuk róla a vizet, egy serpenyőben étolajat forrósítunk fel, melyben a padlizsánkockákat kisütjük. Papírtörlőn alaposan leitatjuk róla az olajat.

Amikor megpuhult a hús, hozzáadjuk a csicseriborsót és a padlizsánt is. Ráöntjük a citromlevet, majd további 15-20 percig főzzük együtt.

Rizskörettel vagy anélkül tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo