Az eredeti receptben ez a sütemény kívül bordázott volt. Sajnos az én citromfacsaróm csak kívülről az, belül sima, így a sütemény felszíne sima lett. Szerencsére ez az ízén nem változtat.
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin
1 török kávéscsészényi (0,5 dl) étolaj
1 db tojás
¾ vizespohár (2 dl-es) porcukor
1 cs. vaníliás cukor
½ cs. sütőpor
Liszt, amennyit felvesz
1 tk kakaópor
Töltelék:
3 db alma
1 ek kristálycukor
3 ek dióbél
1 kk fahéj
Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A diót ledaráljuk, vagy finomra aprítjuk. Egy lábasban a reszelt almát összekeverjük a kristálycukorral, és addig főzzük, míg levét el nem veszíti. Ekkor levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a fahéjat és a diót. Félretesszük hűlni.
A vajat/margarint, az olajat, egész tojást, porcukrot, vaníliás cukrot és a sütőport egy tálban robotgép segítségével habosra keverjük. Lassanként adagolva hozzá a lisztet puha tésztát gyúrunk. A tészta egyik felét áttesszük egy másik tálba, belegyúrjuk a kakaóport.
A citromfacsaró kúpját belülről kibéleljük egy darab műanyag fóliával. Vékonyan belenyomkodjuk a tésztát, úgy, hogy körben mindenhová jusson. Egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepébe, majd egy újabb darabka tésztával lezárjuk az alját. A fóliából kifordítva sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A kétszínűekhez először egy darabka kakaós, majd fölé a sárga tésztából nyomkodunk a formába.
185°-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűlés után porcukorral meghintve tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo