Kömbe – Szegedi Ági

A kömbe Hatay egyik jellegzetes aprósüteménye, ünnepi alkalmakra gyakran sütnek ilyet. Sajátos sütőformája van, ami voltaképpen egy belülről mintásra faragott fakanál.

 

 

Hozzávalók:

5 pohár (2 dl-es) liszt
1 pohár kristálycukor
1 pohár tej
½ cs. margarin (125 g)
1 török teáspohár (1 dl-es) étolaj
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 marék dió
2 ek. kókuszreszelék
1 ek. őrölt fűszerkeverék (használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is), ez alkalommal:
1-1 kk. fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér
1 db borsónyi masztix (damla sakızı)
3 szem kardamom (opcionális)
szezámmag
1 cs. datolya
kömbe sütőformák (ezek híján bármilyen keksz sütőforma)

A margarint felolvasztjuk, langyosra hűtjük. Ez alatt ledaráljuk a diót, kimagozzuk, felaprítjuk a datolyát. Azokat a fűszereket, melyek nem őröltek, összetörjük mozsárban.

A margarint tálba öntjük, elkeverjük benne a fűszereket. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, addig keverjük, míg a cukor felolvad. Beleöntjük az étolajat és a tejet is, tovább keverjük. Ekkor mehet bele a sütőpor, a szódabikarbóna, a darált dió és a kókuszreszelék. Miután krémesre kevertük, beleöntjük a lisztet. Innen már kézzel folytatjuk, és homogén, nem túl lágy, nem túl kemény tésztát gyúrunk.

Szezámmagot öntünk egy tányérba, a sütőformákat kiolajozzuk. A tésztából diónyi darabkákat szaggatunk, kilapítjuk, közepébe teszünk a vágott datolyából. Golyót formázunk belőle, amit meghempergetünk a szezámmagban. Belenyomjuk egy sütőformába, majd a megformázott süteményt tepsibe tesszük.

Amikor elfogy a datolya, ugyanígy folytatjuk, ezúttal töltelék nélkül. Lehet alátenni sütőpapírt, de nem szükséges, mert a tészta eléggé zsíros, könnyen kijön a tepsiből. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo