Fırında kıymalı sebzeli oturtma (Darálthúsos zöldségkeverék sütőben sütve) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

2 db padlizsán
1 db cukkini
1 db sárgarépa
3 db burgonya
1 db kápia paprika (ízlés szerint)
só, bors, kakukkfű, olívaolaj

A húsos raguhoz:
30 dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
1 tk sűrített paradicsom (domates salçası)
1 tk paprikakrém (biber salçası)
4-5 ek étolaj
1 marék aprított petrezselyem
só, bors

A tetejére:
2 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom

A padlizsánt csíkosra hámozzuk, felkarikázzuk (nem túl vastagon), és beletesszük egy tál hideg, sós vízbe, legalább fél órára. Ez alatt megpucoljuk a sárgarépát, meghámozzuk a burgonyát és a cukkinit (ha zsenge a héja, utóbbit nem szükséges), majd felkarikázzuk ezeket is. A padlizsánról leöntjük a vizet.

Egy tepsit kicsit kiolajozunk, majd rétegenként lerakjuk a zöldségeket. Legalulra a padlizsánt, rá a cukkinit, arra jön a burgonya, legfelülre pedig a sárgarépa. Ha kápiát is használunk, daraboljuk fel, és szórjuk a tetejére. Minden réteget sózunk, borsozunk, kissé meghintünk kakukkfűvel, és meglocsolunk 1-1 ek olívaolajjal. 180˙C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

Amíg a zöldségek sülnek, elkészítjük a darálthúsos ragut. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paradicsomot meghámozzuk, majd felkockázzuk. Az olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd amikor már érezni az illatát, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet is. Egy-két percig pirítsuk. Ekkor tegyük rá a darálthúst. Amikor a hús leve elpárolgott, sózzuk, fűszerezzük, keverjük hozzá a felkockázott paradicsomot is. Öntsünk rá kb. 2-2,5 pohár vizet, és főzzük puhára. Legvégül szórjuk bele a felaprított petrezselymet.

A kész darálthúsos ragut öntsük a sült zöldségek tetejére. A díszítésnek szánt zöldpaprikákat vágjuk félbe (ha nagyon csípős, ki is csumázhatjuk), a paradicsomokat karikázzuk fel. Tetszőleges formában tegyük a hús tetejére, végül süssük addig, míg a paprika és a paradicsom is megsül. Forrón tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági /Türkinfo