1 egész csirkemell (készíthetjük a csirke más részeiből is)
1 fej vöröshagyma
szemes bors, só
4 szelet szendvicskenyér
1 dl tej
1 ½ pohár dióbél
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, őrölt koriandermag
1 ek. vaj v. étolaj
őrölt pirospaprika
A csirkehúst feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi. Dobhatunk mellé néhány szem borsot és egy fej hámozott vöröshagymát egészben. Ha megfőtt, kiszedjük a levéből és félretesszük hűlni. Amennyiben bőrös, csontos részeket használunk, lebőrözzük, kicsontozzuk, hogy csak tiszta színhúsunk maradjon.
A szendvicskenyerek héját körben levágjuk. Darabokra tépkedjük, tálba tesszük, majd ráöntjük a tejet. Amíg a kenyér felszívja a tejet, ledaráljuk a dióbelet, összezúzzuk a fokhagymát. Ha van aprító- vagy turmixgépünk, használhatjuk azt, meggyorsítja a folyamatot. Ha nincs, villával szétnyomkodjuk a kenyeret, elkeverjük a dióval és a fokhagymával. A kihűlt csirkehúslével lazíthatjuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.
A csirkehúst szálaira bontjuk, minél apróbb darabokra. Turmixolni nem kell, megváltoztatja az állagát. Összekeverjük a diós kenyérmasszával. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk lágyabb vagy sűrűbb krémet, hozzáadagolunk a húsléből. Alaposan összetörjük, ha szükséges, még utána ízesítjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat vagy étolajat, levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne a pirospaprikát, míg a zsiradék kioldja a színét. Tálalás előtt ezzel locsoljuk meg a csirkét.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo