Çerkez tavuğu (Cserkesz csirke) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

1 egész csirkemell (készíthetjük a csirke más részeiből is)

1 fej vöröshagyma

szemes bors, só

4 szelet szendvicskenyér

1 dl tej

1 ½ pohár dióbél

2 gerezd fokhagyma

só, őrölt bors, őrölt koriandermag

1 ek. vaj v. étolaj

őrölt pirospaprika

A csirkehúst feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi. Dobhatunk mellé néhány szem borsot és egy fej hámozott vöröshagymát egészben. Ha megfőtt, kiszedjük a levéből és félretesszük hűlni. Amennyiben bőrös, csontos részeket használunk, lebőrözzük, kicsontozzuk, hogy csak tiszta színhúsunk maradjon.

A szendvicskenyerek héját körben levágjuk. Darabokra tépkedjük, tálba tesszük, majd ráöntjük a tejet. Amíg a kenyér felszívja a tejet, ledaráljuk a dióbelet, összezúzzuk a fokhagymát. Ha van aprító- vagy turmixgépünk, használhatjuk azt, meggyorsítja a folyamatot. Ha nincs, villával szétnyomkodjuk a kenyeret, elkeverjük a dióval és a fokhagymával. A kihűlt csirkehúslével lazíthatjuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.

A csirkehúst szálaira bontjuk, minél apróbb darabokra. Turmixolni nem kell, megváltoztatja az állagát. Összekeverjük a diós kenyérmasszával. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk lágyabb vagy sűrűbb krémet, hozzáadagolunk a húsléből. Alaposan összetörjük, ha szükséges, még utána ízesítjük.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat vagy étolajat, levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne a pirospaprikát, míg a zsiradék kioldja a színét. Tálalás előtt ezzel locsoljuk meg a csirkét.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo