Ispanaklı ve peynirli börek (spenótos, feta sajtos börek) – Szegedi Ági

Hozzávalók (1 rúdhoz):Kép 776

50 dkg vajas leveles tészta (készen is kapható, de házilag is egyszerűen elkészíthető
20 dkg spenót (fagyasztott v. friss)
3 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
Só, fehér bors
2 ek liszt
1 dl tej v. tejszín
20 dkg krémfehér sajt
1 egész tojás

A fokhagymát összezúzzuk, rádobjuk 2,5 dkg vajra. Erre rátesszük a spenótot, ledinszteljük. Meghintjük a liszttel, majd 1-2 perc múlva a tejet ill. tejszínt is ráöntjük, összefőzzük. A tölteléket kihűtjük.

Közben lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. A tölteléket a felénk eső szélére halmozzuk. Felkockázzuk a krémfehér sajtot és a spenótra szórjuk. A tojást felverjük egy csipet sóval. Megkenjük vele a tészta széleit és feltekerjük.

A maradék vajjal kikenjük a tepsit, beletesszük a tésztát. Tetejét is lekenjük a tojással. Ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal.

Afiyet olsun!

2013-12-21
Szegedi Ági /Turkinfó