Vasárnapi utazások: Ha tombol a nyár, irány a tenger!

Hatnapos munkahét. Ez a megszokott Törökországban. Marad számunkra a vasárnap, amikor barangolhatunk. Természetesen ez nem jelent száz kilométeres utazásokat. Szerencsére pár órás távolságokat bejárva is ezer, meg ezer lehetőség van arra, hogy szépet, érdekeset fedezzünk fel. Ezeket az élményeket írom meg a Vasárnapi utazások sorozatban. 

Nyáron a meleg miatt semmit nem lehet csinálni Izmirben és környékén, csakis a fürdés jöhet szóba, ha ki akarunk mozdulni a légkondicionált helyiségekből. Úgyhogy vasárnaponként irány a strand!

A tenger színe és hangja minden öbölben, minden nap, akár minden órában más és más lehet. Ez benne a szép, és az, hogy minden ember másféle tengert szeret. Izmir közelében rengeteg a választási lehetőség. Van, aki Kuşadası híres, hosszan elnyúló homokos partját, gyakran hullámos, de általában langyos nyílt vizét kedveli. Van, aki a Dilek-félsziget kavicsos, ettől átlátszó vizű, kis öblökre tagolt partját. Nagy népszerűségnek örvendenek Çeşme változatos strandjai, melyek hidegebbek ugyan, mint kellemesnek mondhatóak, de a színük és tisztaságuk kárpótol. Aki csak a közelbe szeretne menni, választhatja Foça partvidékét és szigeteit is, mely bő fél óra alatt elérhető a városból. Igaz, az idén mi ott megjártuk, mert éppen nagyon éhes halak voltak a vízben, melyek megcsipkedték a lábunkat.

Ejtsünk pár szót arról, hogyan juthatunk el addig, hogy fürödjünk is!

Az egyik legolcsóbb módja természetesen az, hogy becsomagolunk enni- és innivalót, bedobunk az autóba egy kempingszéket vagy takarót, és irány kedvenc tengeröblünk, vagy ahol éppen meglátjuk a legszebb partszakaszt. Megállunk, és már strandolhatunk is. Majd úgy sósan beülünk az autóba, és hazamegyünk. Egyszerű, olcsó, de kényelmetlen módszer, így ezt viszonylag kevesen választják.

A következő lehetőség, mely hatalmas ugrás a kényelemben, az ún.  halk plajı, azaz a nép számára nyitott strand. Ezeket az önkormányzatok tartják fent, illetve kiadják valakinek kezelésre. Itt egy nyugágy bérlése általában 15-20 TL (700-1000 Ft), de cserébe van öltöző és zuhany, továbbá biztosan van büfé is, ahol – általában egészen finom – gyorsételeket és -italokat vásárolhatunk, hogy igazán nyaralós hangulatba kerülhessünk.

forrás: sehiralem.com

A választék bármely település közelében nagyon nagy, így érdemes előtte kicsit kutatni, és megnézni a korábbi látogatók által adott pontszámokat és kritikákat. A strandok jellemzően tiszták, sokszor kék zászlós minősítéssel, a személyzet udvarias, azonban a felszerelés színvonalában lehetnek eltérések. A család egy egész napos strandolást itt megúszhat 300 TL-ből, azaz 15 ezer forintból.

forrás: sehiralem.com

A fizetőképes vendégek általában az ún. beach clubokat részesítik előnyben. Ilyen vendégekben pedig nincs hiány, főleg Çeşmében, hiszen egyre népszerűbb nyaralóhely az isztambuliak és az instagramozók körében is.

Milyen egy beach? Nappal is folyamatosan szól a hangos zene, amellyel partihangulatot teremtenek, emiatt csendre, nyugalomra vágyóknak semmiképpen nem ajánlott. Folyamatosan sürögnek körülöttünk a pincérek, és bármilyen étel- és italkívánságunkat kiszolgálják, legyen az szódavíz vagy koktél, sült krumpli vagy sajtos bolognai spagetti sajttal. Este a hely átalakul mulatóhellyé diszkóval, koncertekkel. A tisztaság és a remek felszerelés alapkövetelmény. Egy-egy ilyen hely népszerűségét az adott partszakasz, a dekoráció és az éppen aktuális divat befolyásolja.

forrás: cesmebook.com

A kínálat óriási, így érdemes némi kutatómunkával kiválasztani az aznapi fürdőzésünk helyszínét. A költségekről: van parkolási díj, fejenkénti belépő (50-100 TL, azaz 2500-5000 Ft között változik), illetve ha nagyobb, hintaágyas napernyőt kérünk magunknak, azért külön fizetni kell. Természetesen az ételek, italok is drágábbak, mint a szerényebb helyeken. Azt mondanám, családi szinten legalább 500 TL (26.000 Ft), de inkább magasabb költséggel kell számolnunk. Hozzá kell tegyem, hogy ezért cserébe igazán remekül fogjuk magunkat érezni, persze, ha szeretjük ezt a fajta nyaralást.

forrás: google map

Aki különlegesebb élményre vágyik, az fizessen be egy kirándulóhajóra! Mindenki ismeri ezt a lehetőséget, aki járt már török nyaralóhelyen. Legyen az bárhol a Földközi-, vagy az Égei-tenger partján, minden kikötőben szép számmal állnak a napi túrákat ajánló kisebb és nagyobb hajók. Bátran utazzunk velük, mert így eljuthatunk olyan békés, tiszta tengeröblökbe is fürdeni, ahová máshogyan nem!

Az ár a nyújtott szolgáltatástól és a járat méretétől függően fejenként 50-150 TL, azaz 2500-7500 Ft között változik. Az ételt általában a kapitány süti egy grillen, italokat pedig a vendégeknek is szabad felvinni. Sokkal nagyobb élmény lehet azonban a hajós utazásunk, ha összefogunk barátainkkal, és kibéreljük az egész hajót. Egy közepes méretű kirándulóhajó esetében ezt 1000 TL, azaz 50 ezer forintos ár körül megtehetjük. Ha két-három család nyaral együtt, akkor már érdemes ezt választani, mert a kapitány csakis oda megy, ahová mi szeretnénk, és annyi időt tölt egy-egy helyen, amennyit csak akarunk.

Ha Izmir közelében járunk, egy ilyenfajta kiránduláshoz az egyik legalkalmasabb a Sığacık kedves kisvárosában található Teos Marina kikötő. A hajózós napot így összeköthetjük egy remek gasztrotúrával a várfalon belüli piacon, vagy egy Teos antik városába tett kirándulással.

Azért is tökéletes választás ez a környék, mert olyan tengeröblöket látogathatunk meg, ahol nem találkozunk csak egy-két hajóval, ráadásul felfogatatlanul türkiz színű, tiszta vízbe ugrálhatunk.

Nekünk óriási szerencsénk van, mert a családtagjaink között van egy hajótulajdonos, így időről időre vele hajózunk ki. Így úszhattunk már több öbölben is. Sőt, egész nyáron próbálgathattuk a tavalyi izmiri PhotoMaratonon nyert víz alatti akciókamerát, így megismerhettünk egy számunkra addig ismeretlen – víz alatti – világot.

Én magam mindig csodálattal, ám rettegéssel figyelem, amikor egy búvár a tenger mélyén a halak és egyéb állatok között úszik. Szép, de félelmetes világ. Nos, itt mindenféle merülési eszköz nélkül, egyetlen úszószemüveggel egy kicsit átélhetjük ezt az élményt. Egyes öblökbe benyúlnak a sziklák, melyeket tengeri növények fednek, köztük pedig – biológiai tanulmányaink alapján – azok az apró élőlények láthatók, melyek a halaknak szolgálnak eledelül. Közvetlenül a vízfelszín alá merülve, egy jó nagy levegővétellel is úszkálhatunk velük.

Érdemes naplemente környékén visszatérni a kikötőbe, mert így megkoronázhatjuk a napot olyan képek látványával, melyet a természet festett, csak nekünk. Vigyázzunk rá!

Erdem Éva – Türkinfo