Nemzeti parkok Törökországban – Dilek-félsziget–Nagy-Meandrosz Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

 *******

Forrás: flickr.com

Ma Aydınba látogatunk, az itt található Dilek-félsziget–Nagy-Meandrosz Nemzeti Parkot ismertetjük meg olvasóinkkal.

A Dilek-félsziget–Nagy-Meandrosz Nemzeti Park területe 27 598 ha, Törökország nyugati részén található. A félsziget 1966-ban, a Nagy-Meandrosz folyó deltája pedig 1994-ben lett nemzeti park.

A nemzeti park a Kuşadası–Söke autópályán közelíthető meg a legkönnyebben, közel egyenlő távolságra van a két településtől. A parkban sátorozásra és kempingezésre is van lehetőség.

A Dilek-félsziget Nemzeti Park Kuşadasıtól délre terül el, Davutlar és Güzelçamlı közelében, Aydın tartományban. A hegyvidék kanyonokkal és völgyekkel szabdalt.

A területen több strand közül is választhatnak az oda látogatók, ezek közül az egyik legnagyobb a Kalamaki, melyet több öböl vesz körül. Sétautak és hegymászó ösvények várják az aktív kikapcsolódást keresőket.

A Nagy-Meandrosz deltája szintén Kuşadasıtól délre található, az itt élő madárpopulációjáról híres, de tengeri halak ívóhelye is.

Vörösfenyő, föníciai boróka, szömörce, vadkörte, mirtusz, som, tölgy, gesztenye, hársfa, kőrisfa és számos más különleges növény él az erdőben.

A Nagy-Meandrosz deltájában 209 különböző madárfaj fészkel a gazdag ökoszisztémának köszönhetően.

Ha a parkba látogatunk, érdemes megnézni Zeusz barlangját. A barlangról több legenda is létezik, az egyik szerint azért nevezték el így, mert Zeusz ebben a barlangban fürdött, mások szerint Szűz Mária tette ugyanezt. Ez is elképzelhető, ugyanis a ház, amelyben élete utolsó éveit töltötte, Epheszosz közelében van, amely nem messze található innen.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here