Égei-tengeri régió – Çeşme

Çeşme népszerű turistacélpont a török riviéra nyugati csücskében. A város nevének jelentése „kút, szökőkút”, valószínűleg a környéken található számtalan forrásról és oszmán szökőkútról kapta a nevét. Népszerű jacht- és kompkikötő.

Çeşme a középkorban élte fénykorát. A 14. században a Genovai Köztársaság a térségben felügyelte az Európa és az anatóliai szárazföld közötti kereskedelmet, de Çeşme és a környező kikötők 1470 után is függetlenek maradtak az ottomán hódítás ellenére.

1566-ban Piyale pasa hadjáratakor, az Oszmán Birodalom részévé vált Çeşme: a pasa lehorgonyzott a kikötőben, majd összehívta az előkelőségeket és közölte a „hatalomváltás” tényét. A török hódítást követően Çeşme kezdte elveszíteni a kereskedelmi központi szerepét, mely fokozatosan İzmir javára tolódott el.

1770. június 24-én az orosz–török háború (1768–74) időszakában zajlott az orosz és oszmán flotta között a çeşmei tengeri csata.

A 19. század elején Çeşme visszanyerte egykori fényét a szőlő és pisztáciafa gyanta exportjának növekedésével. A város lakossága jelentősen nőtt a 20. század elején. Az elmúlt évtizedekben a szőlőtermesztés helyett a görögdinnye termesztése lett a meghatározó. Jelentős még a helyi sajtgyártás is.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here