Bár honlapunkon fellelhető több sütlaç változat, én mégis úgy döntöttem, elkészítem a sajátomat is. A receptet az egyik leghíresebb török szakácstól, Oktay Ustától kölcsönöztem. Kis módosítással most ezt osztom meg.
1,5 török teáspohár rizs
1 l hideg víz
1 l hideg tej
1 pohár (2 dl) kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek rizsliszt
1 cs só
A vízből egy pohárnyit elveszünk, a többivel a megmosott rizst feltesszük főni. Egy csipet sót dobunk bele. Addig főzzük, míg a víz teljesen elfő. Ekkor felöntjük a hideg tejjel.
A tejjel forrásig melegítjük. Ezalatt a félretett hideg vízzel elkeverjük a rizslisztet. Amint forrni kezd, a levéből egy-két szedőkanállal a kikevert rizsliszthez adunk, majd az egészet a rizshez öntjük és összekeverjük. Innentől számítva 10 percig forraljuk.
Legvégül belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Ezzel már csak egyet rottyan, el is zárjuk a tűzhelyet. A tejberizst kis tálkákba szedjük. Innen kétféleképp járhatunk el.
A tálkákat hideg helyre tesszük, majd hűtőszekrénybe, a tejberizst teljesen lehűtjük, tetejére pici fahéjat hintve szervírozzuk.
A másik módszer szerint a tálkákat tepsibe tesszük, aláöntünk 3 pohár vizet. Legalább 180°-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje színt kap (kb. 40-50 perc). Melegen is, hidegen is, akár fahéjjal meghintve fogyaszthatjuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo