Şekerpare -Szegedi Ági

şekerpareHozzávalók (mércének 2,5dl-es poharat használtam):

2db tojás
1cs (25dkg) margarin
1 pohár porcukor
1 kis török teáspohár (kb. 1dl) olívaolaj
1cs vaníliás cukor
1cs sütőpor
½ pohár kókuszreszelék
½ pohár búzadara
4 pohár liszt (kb. ennyit vesz fel a tészta)
Hámozott mandula vagy mogyoró

A sziruphoz:

3,5 pohár cukor
4 pohár víz
1-2 karika citrom

Szokás szerint először a sziruppal kezdjük. A vizet a cukorral és a citromkarikákkal felforraljuk, majd kb. 10 percig forraljuk még. Utána lehűtjük. Egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű margarint, olajat, porcukrot, vaníliás cukrot. Robotgéppel felverjük. Beleöntjük a grízt, kókuszreszeléket és a sütőport, ezzel is elkeverjük. Majd, a lisztet apránként adagolva hozzá, kézzel puha, ruganyos tésztává gyúrjuk.

A sütőt előmelegítjük 180°-ra. A tésztából kézzel diónyi darabkákat tépkedünk és golyóvá gömbölyítjük őket. Belerakjuk a tepsibe, némi helyet hagyva köztük, mivel nőni fognak. Mindegyik közepébe nyomunk egy-egy szem mogyorót vagy mandulát, majd addig sütjük, míg rózsaszínes nem lesz a teteje.

A még forró süteményekre szedjük a kihűlt szirupot, ami egy idő után szinte eltűnik, mert a tészta magába szívja. Ettől lesz finom omlós az állaga.

Elkészíthetjük akkor is, ha nincs otthon semmiféle mag – ez esetben hosszúkásra formázzuk a süteményeket, tetejüket lekenjük tojássárgájával, végül villával barázdákat húzunk bele. Az eljárás utána ugyanaz, mint a gömbölyűnél.

Afiyet olsun!

2014-06-26
Szegedi Ági /Turkinfó