Şeftali soslu muhallebi, azaz Őszibarackszószos puding

Hozzávalók:seftali_muhallebi

1 liter tej
3 púpozott evőkanál liszt
6 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. damla sakızı (az Égei-tenger mentén honos sakız fa különleges ízű gyantája)

A szószhoz:

2 db nagy őszibarack
2 ek. porcukor

Elkészítés:

Egy edényben összekeverjük a tejet, lisztet és a kristálycukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett (akár habverőt használva) puding állagúra főzzük.

Amikor megfőtt, adjuk hozzá a damla sakızit és a vaníliás cukrot, keverjük el jó alaposan. Mikor a puding forrni kezd, a lángot a legkisebb fokozatra vesszük és így főzzük tovább még 1-2 percen keresztül. A meleg pudingot tiszta és száraz poharakba öntjük, de 1-1,5 ujjnyi helyet hagyunk a tetején a barackszósznak. Szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni.

Elkészítjük a szószt :

Az őszibarackok alapos mosása után megtisztítjuk a héjától őket, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A lereszelt gyümölcshöz hozzáadjuk a porcukrot. Egy kis edényben kis lángon főzzük, amíg a saját levét el nem veszti. Miután levettük a tűzről, hagyjuk kihűlni. A kihűlt pudingra öntjük a szószt.

Afiyet Olsun!

2013-09-15
Nushe/turkinfo