Reşad Ekrem Koçu: Köszem szultána II.

Hürrem mellett Köszem is a legnagyobb hatalmú asszonyok közé tartozott az Oszmán Birodalomban, „a nők szultanátusának” nevezett, nagyjából százharminc évet felölelő időszakban, amikor a kiskorú vagy uralkodásra alkalmatlan szultán helyett anyjuk, a válide vagy feleségük, a hászeki gyakorolta a teljhatalmat.

koszem_szultanaiiA Köszem szultána I. és II. kötetében e rendkívüli asszony életét ismerhetjük meg, valamint bepillanthatunk a Fényes Porta mindennapi működésébe és a Fenséges Hárem zárt falak övezte aranykalitkájába, ahol a világ legszebb lányai versengtek az uralkodó kegyeiért, a legvérmesebb intrikák születtek, és a legkönyörtelenebb gyilkosságokat tervelték ki.

Amikor egy újabb janicsárlázadás után Köszem fiát, IV. Murádot ültették a trónra, hősnőnk életében új korszak következett. Válideként ő lett a régens kiskorú fia mellett, és hosszú évtizedeken át ő irányította a hatalmas birodalmat. Okos asszony, kiválóan intrikál, szövetkezik nagyvezírekkel és a fenséges szeráj hatalmasságaival, mozgatja a szálakat a háttérből, és próbálja megfékezni az alkoholista szultánt, akin lassan elhatalmasodik az őrültsége.

A cikk folytatása >>>