A külbastı olyan sült húst jelent, amit régen fahasábok parazsán, vagy pedig forró hamuban sütöttek. Ma jellemzően roston sütik, majd egy serpenyőbe téve, nyakon öntve valamilyen szósszal, megpárolják. Hasonlóan a mi szeletben párolt húsainkhoz, melyeket először megpirítunk, utána különféle hozzáadott anyagokkal (pl. zöldségekkel) párolunk puhára. A hús lehet birka, bárány, borjú, de akár csirke is, sőt, régen sütöttek különböző halakat, kolbászt, májat és egyéb belsőségeket, még sajtot is ilyen módon. A húsnak, bármilyen állatból is származzon, csontmentesnek kell lennie. Most egy oszmán külbastı receptet mutatok be, melyet csirkéből kell elkészíteni.
Hozzávalók:
4 db csirkecomb filé (vagy egész csirkecomb)
1 nagy fej vöröshagyma
Só, őrölt bors
4 kk morzsolt kakukkfű és menta keveréke
½ kk őrölt fahéj
2,5-3 dkg olvasztott vaj
2 ek joghurt
1 török kávéscsészényi tej (kb. 0,5 dl)
4-5 gerezd fokhagyma
1 ek borecet
½ kk őrölt római kömény
1 pohár hús alaplé (ennek híján meleg víz)
A csirkecombokat, ha nem sikerült filét venni, kicsontozzuk. Tegyük deszkára, terítsünk rá műanyag fóliát, vagy nylonzacskót, kissé klopfoljuk ki. Ne legyenek vastagabbak 0,5 cm-nél. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, hintsük meg a kakukkfű és a menta keverékével.
Olvasszuk fel a vajat, hagyjuk hűlni, addig reszeljük le a vöröshagymát. A langyosra hűlt vajat öntsük egy tálba, keverjük össze a reszelt hagymával és a fahéjjal, majd forgassuk bele a hússzeleteket. Jól fedjük le a tál tetejét (pl. fóliával), és legalább 2-3 órát érleljük a hűtőszekrényben.
A bepácolt húsokat roston, vagy serpenyőben süssük meg, oldalanként 4-5 percig. Tegyük a szeleteket egy nagyobb serpenyőbe. Készítsük el a szószt – keverjük össze a joghurtot a tejjel, ecettel, hús alaplével. Szórjuk meg a csirkét őrölt római köménnyel, majd öntsük nyakon a szósszal. A fokhagymagerezdeket vágjuk legalább kettőbe, ha nagyon nagyok, lehet több darabba is, ezeket is dobáljuk a serpenyőbe. Közepes lángon forraljuk fel, végül vegyük vissza minimálisra a tűzhelyet, és pároljuk további 10 percig. Forrón, rizskörettel tálaljuk. Porhanyós, és nagyon zamatos a végeredmény.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo