Nemzeti parkok Törökországban – Aslandağ Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Sorozatunkban mai részében az Aslandağ Nemzeti Parkba látogatunk.

A park a Ceyhan-folyó mentén helyezkedik el, kb. 40 km-re északkeletre Osmaniyétől és Gazianteptől nyugatra, a földközi-tengeri régió délkeleti részén.

Legkönnyebben az Adanát Kadirlivel összekötő útról és az Adana–Osmaniye autópályán lehet megközelíteni.

A parkban található Karatepe-Aslantaş Múzeum a terület közel 4000 éves történetét mutatja be. A hettiták, akik i. e. 2000-ben telepedtek le Anatóliában, Kızılırmakban, i. e. 1750-ben királyságot hoztak itt létre, és nem sokkal később ez lett a legfontosabb királyság keleten. A Hettita Birodalom bukása után Assatiwada király uralkodott a területen. Több érdekes maradványt is láthatunk itt, ezek közül a legjobb állapotban két oroszlánszobor maradt fenn, melyek azt a kaput őrzik, amely Karatepe és Aslantaş között áll. A legtöbb emléket helyreállították, és a parkban lévő szabadtéri múzeumban állították ki. A régészeti ásatások során hettita hieroglifákat is találtak a tudósok. A másik hely, amelyet még érdemes felkeresni, a római és bizánci korból megmaradt templom, mely Pinarozu falu helyén található, és padlózatán színes mozaikok láthatók. A múzeum áprilistól novemberig van nyitva.

A növények közül fenyő, tamariszkusz és tölgy él a nemzeti park területén. Az erdő fái között őzet, vaddisznót, sakált, vadnyulat, rókát és foglyot láthatunk. A Ceyhan-folyóban pedig sok a ponty.

Aki a nemzeti parkban szeretne éjszakázni, mindenképpen sátrat hozzon magával vagy lakókocsival érkezzen, mert más szálláslehetőséget itt nem talál.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo