Kıymalı nohut yemeği (Darálthúsos csicseriborsó) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó
50 dkg darálthús
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint kevesebb is lehet)
1 db paprika
2 db paradicsom (utóbbi két tétel lecsókonzervvel is helyettesíthető)
1 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
2 ek olívaolaj (nem extraszűz)
Só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt római kömény, őrölt koriander, kakukkfű

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Ha forró vízbe tesszük, kevesebb idő is elég neki. Másnap bő, sós vízben feltesszük főni, puhulásig főzzük.

Az olívaolajat felforrósítjuk egy lábasban, rádobjuk a darálthúst. Addig pirítjuk, míg a hús leve elpárolog. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, együtt dinszteljük. A fokhagymát összezúzzuk, majd, amikor a hagyma már üveges, azt is beletesszük. Egy-két percig pirítjuk csak, míg az illata kezd érződni. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és meghintjük egy kevés pirospaprikával. Ízlés szerint szórhatunk bele csípőset is. Amikor alaposan elkevertük, engedjünk hozzá egy kevés vizet.

A paradicsomot dobjuk pár pillanatra forró, majd hideg vízbe, húzzuk le a héját, kockázzuk fel. A paprikát is vágjuk apró kockákra. Mindezt egyszerre beletehetjük az ételbe – ha lecsókonzervünk van, akkor abból adjunk hozzá. Sózzuk, fűszerezzük. Időnként kavargatva, és szükség esetén a vizet pótolva, főzzük puhára. Ekkor tegyük bele a főtt csicseriborsót, pár percig főzzük össze, majd forrón tálaljuk, rizskörettel, vagy csak úgy magában, friss kenyérrel.

Afiyet olsun!

 

Szegedi Ági / Türkinfo