Kabak dolması (Töltött tök)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg úritök 4 dkg vaj 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré 3 dl víz egy csomó kapor só a töltelék 30 dkg darált (marha vagy birka) hús 10 dkg hagyma 3 dkg vaj 3 dkg rizs kb. 1 dl víz 1/4 csomó petrezselyemzöld 1 kávéskanál só bors kabak_dolmasi

A zsenge, rövid és kerekded tököket meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és kibelezzük, majd egy vízzel telt edénybe téve félretesszük. 3 dkg vajon az apróra vágott hagymát sárgára pirítjuk. hozzáadjuk a rizst és a kb. 1 dl vizet. Az edényt lefedve készre főzzük a rizspilávot. Ha elkészült hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott petrezselyemzöldet, egy kávéskanál borsot, egy teáskanál sót és kb. 5 percig gyúrjuk.

Az így elkészült tölteléket beletöltjük a fél tökökbe. A megtöltött tököket egy széles, lapos lábosba rakjuk egymás mellé. Aláöntjük a 3 dl vizet, rámorzsoljuk a 4 dkg vajat és kb. 15 percig fedő alatt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomokat. Az edényt újból lefedjük, és addig főzzük, amíg a tök megpuhul. Ha kész, a tetejére szórjuk az apróra vágott kaprot és tálaljuk. Afiyet olsun

2011-10-02

Dr. Szőllősy Gábor