Így varázsolj a fürdőszobádból hammamot

Gőzölj, radírozz és olajozz a ragyogó bőrért!

A marokkói és török nők selymes bőrének titka, hogy rendszeresen ellátogatnak a tradícionális fürdőikbe. Nem kell egészen Isztambulig repülnöd, hogy átélhesd ezt az élményt, a fürdőszobádban is kipróbálhatod a közel-keleti beauty-praktikákat!

A hammam már évszázadok óta a Közel-Keleten élő nők életének része, nemcsak amiatt, mert elképesztően simává varázsolja bőrüket, hanem azért is, mert a gőzben üldögélés kiváló alkalom arra, hogy megbeszéljék az élet nagy kérdéseit. De mi is pontosan a hammam? A szó jelentése „forró”, a kifejezés pedig a hosszas fürdőrituálékra utal. A Törökországban töltött hónapok alatt több ilyen fürdőbe is ellátogattam és hihetetlenül jó élménnyel tértem haza minden egyes alkalommal. Mintha egy hetet átaludtam volna, annyira ellazultam a márvánnyal kirakott gőzkamrákban.

Természetesen ahány hammam, annyiféle szokás, de néhány alapvető elem megegyezett, amely alapján otthon te is könnyedén kipróbálhatod ezt a szépülési módot.

1. Vegyél egy forró fürdőt!

A hammamban az első lépés mindig a test megtisztítása. Amikor beérkezel a hatalmas fürdőterembe, a márványlapok mellett több csap is található (mellettük néhány kancsóval), amelyekből folyamatosan csordogál a forró víz és ezzel mindenki alaposan leöblíti magát, hogy előkészítse a bőrét a következő lépésekhez, a forró gőztől pedig kitáguljanak a pórusaik. Otthon ezt egy 45 fokos, nyugodt, kádfürdőzéssel tudod pótolni – ám most ne kapkodj a tusfürdővel, hagyd, hogy lassan csordogáljon rád a kellemes, meleg víz.
Amennyiben Marokkóban vagy Törökországban jársz, látogass el egy hammamba. Felejthetetlen élmény lesz! Fotó: Olena Yakobchuk/Shutterstock

2. Használj fekete szappant!

A fekete szappanoknak ezeken a vidékeken óriási hagyományuk van, nem véletlenül. Széntartalmuk kiválóan megtisztítja a bőrödet a felesleges szennyeződésektől és zsíroktól. Ha a fürdőszobádban szeretnéd megeleveníteni az autentikus-hammam-élményt, használj olyan termékeket, amelyek eukaliptuszolajat is tartalmaznak és az arcodat se hagyd ki a folyamatból. A törökfürdőkben ezt a lépést azután teszik meg, miután már legalább 15 perce locsolgatták magukat a meleg vízzel. A szappanozás után egy agyagmaszkot is bátran felkenhetsz az arcodra, főleg, ha problémás a bőröd.

3. Hámlassz mosdókesztyűvel

Folytatás

Forrás: woohoo.hu