Isztambul 16. századi törökfürdője látványos művészeti és wellnessközpontként születik újjá

Kép forrása: Zeyrek Çinili Hamam facebook oldala)

A KA-BA Építésziroda tizenhárom éves projektje zárulhat le, a végeredmény pedig minden képzeletet felülmúlóan gyönyörű lett.

Közel öt évtizeden át Mimar Sinan felügyelte az Oszmán Birodalom minden jelentősebb építkezését. Hidat, mecsetet és mauzóleumot hozott létre. Öt évszázaddal később, immáron napjainkban a nevéhez fűződő hamam születik újjá Isztambulban.

A Zeyrek Çinili Hamam törökfürdőt 1540 körül nyitották meg. Nevét kék csempéiről kapta, kupolás termei pedig lélegzetelállító hátteret biztosítottak a közösségi fürdőzésnek. A történelem viharai azonban nem kímélték, csempéit magán- és közgyűjteményeknek adták el, a komplexum pedig idővel tönkrement.

A török vendéglátó- és ingatlanvállalatnak, a The Marmara Groupnak köszönhetően azonban mára többcélú művészeti és wellness-központként születhet újjá. Falai között kiállítóterek is helyet kapnak.

A KA-BA Architecture vezette a mintegy tizenhárom évet felölelő tervezési és állagmegóvási projektet, amely során római, bizánci és oszmán tárgyakat tártak fel, köztük az eredeti izniki kincsek maradványaira is ráleltek.

A komplexum bizánci ciszternái a kortárs művészetet fogadták be, új funkcióit pedig jövőre már a nagyközönség is élvezheti.

Forrás: roadster.hu