1 cs. „petibör” keksz
Az almás réteghez:
2 db nagy alma
4 ek cukor
1 kk fahéj
1 török teáspohár (1 dl) darált dió
1 l tej
1 vizespohár (2 dl) liszt
¾ vizespohár kristálycukor (két ujjnyi híján egy pohár)
1 cs. vaníliás cukor
1 ek vaj
Tetejére:
Kakaópor
Az almákat hámozás után lereszeljük. Egy edényben feltesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig pároljuk, míg a levét elveszíti. Ekkor meghintjük a fahéjjal, majd hozzákeverjük a darált diót is. Kihűtjük.
A tejből fél pohárnyit félreteszünk. A krémhez a lisztet és a cukrot egy lábasba öntjük, majd a többi tejet fokozatosan adagolva hozzá, folytonos keverés közben sűrű krémmé főzzük. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a vaníliát és a vajat, végül elektromos habverővel kb. 5 percig verjük.
A félretett tejet kissé megmelegítjük. A kekszeket egyenként belemártjuk, majd egy széles, laposabb tál alját kirakjuk a felével. Rákenjük az almatöltelék felét, majd arra a tejpuding felét öntjük. Erre következik a keksz másik fele, szintén tejbe mártogatva. Rásimítjuk a maradék almát, végül lefedjük a krém másik felével. Hűtőszekrényben alaposan lehűtjük, tálalás előtt a tetejét meghintjük kakaóporral.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo