Egy sikeres terület: A külföldiek hét milliárd dollárt fektettek már be a török gasztronómiába

gastro_investA török gasztronómiai szektor gyorsabban növekszik, mint a török gazdaság többi ágazata. A külföldi befektetések nagysága az elmúlt hét évben hét milliárd amerikai dollárt ért el. Ennek nem csupán a kulináris világ élvezői örülhetnek, hanem a török munkavállalók is.

A török gasztronómia képviselőinek adatai alapján az ágazat kifejezetten pörög az elmúlt években. Az éttermekbe nemcsak a külföldi tőkét fektetik be, hanem munkahelyeket is teremtenek. Bár, utóbbiak szinte kizárólag a Boszporusz partján központosulnak.

„A befektetések körülbelül 70 százaléka Isztambulban van. Ott találkozunk olyan éttermekkel, amelyek mintegy 60 külföldi ötlet alapján üzemelnek”, idézte a Hürriyet török napilap Ali Tatlıgilt, az Éttermek és Éttermi beszállítók Szövetségének (TÜRES) vezetőjét. Eközben nemzetközi szinten a világváros óriási konyhaválasztéka a legjobb húsz között van.

A török gasztronómiai szektor, Tatlıgil szerint, háromszor olyan gyorsan növekszik, mint a török gazdaság más ágazatai, becslései szerint a bevétel közel egymilliárd amerikai dollárt tesz ki. A Török Gazdasági Minisztérium hivatalos adatai alapján csak 2013-ban az éves bevétel 20 milliárd amerikai dollárra tehető. A szektor több mint 40.000 éttermet és közel 500.000 ezer munkahelyet teremtett.

A görög gasztronómusok mindeközben úgy próbálnak kilábalni a hazai válságból, hogy a Boszporusz menti metropoliszban nyitnak üzleteket. Mint az országba érkező vendégmunkások új hulláma, a görögök kb. 2 évvel ezelőtt jelentek meg a török munkaerőpiacon, ezen belül is főleg Isztambulban. A jelenséggel egy időben az is megfigyelhető, hogy az országot korábban kényszerűségből elhagyó török állampolgárok közül sokan visszatérnek hazájukba.

De nemcsak a külföldi éttermek csalogatják a látogatókat. Törökország sokszínű helyi konyhájának ízvilága magával ragadja a kulináris felfedezőtúrára indulókat. A kísérletező kedvűeknek pedig a vidék ízei nyújtanak ízorgiával teli Kánaánt. A tengerparti régiók ismertek a különböző halételeikről, az ország belseje felé haladva csodálatos húsételek örvendeztetik meg a gourmanokat, míg a keletebbre fekvő Anatólia mennyei tésztaételei várják a kulináris élvezeteknek hódolókat.

Az elmúlt év végén egyébként a Gaziantep Baklava az Európai Unió által is elismerést kapott. Ez az első török termék, amely elnyerte az EU kiválósági pecsétjét, mindezidáig a harmadik országokból csupán 16 termék kaphatta meg ezt a kitüntetést.

Forrás: Deutsch Türkische Nachrichten

2014-12-05
Fordította: Korom Alexandra – Türkinfo