Van egy város Törökországban, ami a reggelizés fővárosának számít

Vanban van egy utca, ahol egész nap van reggeli, sőt az van, hogy csak az van. Abból viszont minden.

Törökország keleti, hegyvidékes tájain található Van város, ahol egy komplett utcát alakítottak ki reggelizőhelyekkel, olyanokkal, ahol a nap bármely szakában lehet reggelit fogyasztani.

Forrás: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Facebook oldala

„Igazából semmi más nincs itt nap közben, csak reggelizőhely” – magyarázta a CNN-nek Kenan Coşkun, aki a testvérével együtt az egyik legrégebbi vendéglőt, a Sütçü Kenant üzemelteti. Aztán pontosított:

„Úgy értem, nincs se bagel, se szendvics, se leves, se pogácsák, se kebab, se ebéd, se esti halfogások, se élőzene, se vízipipa, se alkohol. Csak reggeli.”

A riport hosszan ecseteli a különlegességeket – helyi sajtokat, szószokat, fűszereket, húsos ételeket, tejtermékeket, tésztaféléket, gyümölcsöket, tahinit, szőlőmelaszt, lekvárokat, mézet, nyers zöldségeket –, majd kitér a reggelizés kultuszának bizonytalan eredetére.

A legkézenfekvőbb magyarázat szerint a hagyomány a 20. század közepén alakult ki, amikor a környékbeli gazdák kora hajnalban a város buszpályaudvarára hozták a termékeiket eladni, és felállították a maguk roppant pici reggelizőasztalait friss kenyérrel, vajjal, sajtokkal.

Részletek és sok-sok fénykép: player.hu