Elkezdődött egy sorozat: Kóstoljuk végig Törökországot!

Az érdeklődők pénteken késő délután vehettek részt, a Türkinfo szervezésében induló előadássorozat első eseményén. Nem túlzás azt állítani a siker teljes volt: minden hely elkelt.

A Kóstoljuk végig Törökországot! induló állomása a márvány-tengeri régió volt. Az esemény Tarık Demirkan főszerkesztő bevezető szavaival indult, ám hamar átadta a szót Szegedi Ágnesnek, aki a Türkinfo gasztro rovatának szerkesztője.

Ági már sokszor bizonyította cikkeivel, receptjeivel, hogy alaposan felkészült a török gasztronómia témájában. Most bő egyórás előadásában elméleti tudásáról is számot adott. Tartományról tartományra járta végig a régió területét.

Természetesen sok szó esett Isztambulról, az ott megkóstolható hagyományos és street food ételekről. A hatalmas városról kerületről-kerületre kaptunk ajánlást, mit kóstoljunk meg. Majd körutazást tettünk az egész régióban: Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bilecik és végül Bursa és Balıkesir ételeit megismerve.

Nem csak az ételekről, azok elkészítési módjáról tudtunk meg számtalan hasznos információt, hanem a területek természeti vagy gazdasági kincseiről is. Miért szerepel a termál szó Yalova ételeinek nevében? Miért kerül Sakaryában sütőtök még a pidére és a gözlemébe is? Mitől lesz finom az igazi iskender kebab?

Történeteket is hallottunk arról, hogyan alakul ki az idők során az egyes ételek, például a Kemalpaşa vagy a Höşmerim nevű édességek elnevezése.

A kérdések és válaszok elhangzása után már csak a kóstolás maradt hátra, és szerintem kellően éhes volt már mindenki. Szegedi Ágnes saját maga készítette el – egy kollégánk, Sunahan Develioglu kuktáskodása mellett – a négy ételt: egy előételt (Mamzana), egy böreket (Pırasalı börek), egy rizsételt (İstanbul Pilavı) és egy desszertet (Mafiş tatlısı) kóstolhatott meg minden résztvevő.

Az üres tányérokat látva tudom, mindenkinek ízlett. Személyes kedvencem a gazdagon elkészített rizs volt, de éppen úgy finom volt a többi fogás is. Ellerine sağlık, Ági!

A rendezvény egyedisége az volt, hogy míg más előadások után szétszéled a közönség, most együtt tartott minket az étkezés, így új ismeretségeket kötöttünk, beszélgethettünk a vendégekkel, olvasóinkkal, akiknek ezúton is köszönjük, hogy eljöttek.

Várjuk az érdeklődőket a következő régió konyhájának bemutatójára is, mely ősszel várható. Addig is lesz lehetőség további beszélgetésre. Bár közhely, de igaz: a testen kívül a szellemet is táplálnunk kell, így legközelebb (június 16-án) fordítókkal, írókkal találkozhatunk majd.

Erdem Éva – Türkinfo