Çikolata soslu bisküvili pasta (Csokoládészószos keksztorta) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1349.1

1 cs. „petibör” keksz
2 púpozott tk kakaópor
4 ek olvasztott vaj
1 dl tej

A krémhez:

7 pohár (2 dl-es) tej
2 pohár liszt
1,5 pohár cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek vaj vagy margarin
1 cs. tejszínhabpor (krem şantı)

A tetejére:

5 dkg kakaópor
5 dkg kristálycukor
3 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 cs. vaníliás cukor
Darabka margarin
Csipetnyi só

A kekszet eltördeljük, majd egy mélyebb tálba tesszük. Fél pohár tejet összekeverünk 2 teáskanál kakaóporral, majd a kekszek tetejére öntjük (a tejet nem árt megmelegíteni kissé, könnyebben felszívja a keksz). Az olvasztott vajat is ráöntjük, alaposan átforgatjuk. Egy közepes méretű tál alján elrendezzük a kekszet, kissé lenyomkodjuk.

A krémhez a lisztet, cukrot összekeverjük, a tejhez adjuk, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a vaníliát és a vajat, elkeverjük, végül félretesszük hűlni. Amikor kihűlt, belekeverjük a tejszínhabport, habverővel alaposan felverjük. A kész krémet rákenjük a kekszes alapra, a csokoládé szósz elkészültéig hűtőbe tesszük.

A szószhoz először egy lábasban feltesszük a vizet forrni egy csipet sóval. Amíg felforr, összekeverjük a kakaóport a kristálycukorral, majd a tejjel. A vizet levesszük a tűzhelyről, belecsurgatjuk a kakaós masszát, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Miután mindent jól elkevertünk, visszatesszük a tűzhelyre és összeforraljuk, hagyjuk kissé besűrűsödni. Legvégül a darabka margarint (vagy vajat) dobjuk bele.

itthoni 1339.1

Az elkészült szószt a krém tetejére öntjük, dermedésig ismét hűtőben tároljuk. Tetejét tetszőlegesen díszítjük.

Afiyet olsun!

 

Szegedi Ági / Türkinfo