Bohça (Manisa) kebabı (Batyus / Manisa kebab) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

500 g kockákra vágott hús (borjú, bárány)
1-2 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 db közepes paradicsom
2 db paprika
7 ek zöldborsó
só, bors, őrölt pirospaprika

A palacsintához:
1,5 pohár (2 dl-es) tej
1,5 pohár liszt
2 db tojás
2-3 csipet só
kevés étolaj

A besamel mártáshoz:
1 ek vaj
1,5 ek liszt
1,5 pohár tej
só, bors

Először elkészítjük a palacsintát. A tojásokat felverjük a sóval, majd a lisztet és a tejet felváltva adagolva sima palacsintatésztát keverünk. Pár percig hagyjuk állni, azután olajozott palacsintasütőben megsütjük a palacsintákat.

Egy lábasban az étolajon addig pirítjuk a húst, míg a leve elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Miután megdinsztelődött, beletesszük a zúzott fokhagymát is. Amint érződik az illata, kockákra vágott paprikával, paradicsommal dúsítjuk. Sózzuk, fűszerezzük, majdnem teljesen puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, majd pár perc alatt készre főzzük.

A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk egy kislábasban, meghintjük a liszttel, amit pár percig pirítunk rajta. Csak illata legyen, színe ne! Levesszük a tűzhelyről, azon forrón felengedjük hideg tejjel, csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, kevergetve besűrítjük.

Minden palacsinta közepére teszünk a töltelékből, ráhajtjuk a négy szélét, ezután – a hajtott felével lefelé – kivajazott tepsibe tesszük a batyukat. Kanalazunk rájuk besamel mártást, legvégül a tetejére egy-egy szelet (vagy reszelt) sajtot teszünk. 180°-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul. Forrón tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo