A törökországi földrengés magyar túlélője: Iszonyatos hideg volt, és óriási pánik

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Egy kisgyerekes magyar nő a családjával együtt a Malatyától tíz kilométerre található otthonában volt, amikor hétfő hajnalban sorozatos földrengések rázták meg Törökországot.

Kovács Dominika 2 éve él kint, és a Blikknek mesélte el, hogyan tudták túlélni a katasztrófát.

„Arra ébredtünk, hogy reng a föld. Azonnal kiugrottunk az ágyból, vittük a kislányunkat, Jázmint is. Először nem is tudtuk mit tegyünk, hogy védjük magunkat, közben folyamatosan rengett a föld.

Aztán összeszedtük minden erőnket, kirohantunk az utcára, ahol akkor már nagyon sokan voltak. Iszonyatos hideg volt, és óriási pánik.”

Dominikáéknak abból a szempontból szerencséjük volt, hogy egy kétemeletes házban éltek, a nagyobb épületek ugyanis kártyavárként omoltak össze. Ugyanakkor szinte semmit nem tudtak magukkal vinni menekülés közben, így se pénzük, se ételük nincs.

A magyar nő családját egyelőre idegenek fogadták be a saját otthonukba, helyiektől kaptak ruhaadományokat, és a magyar nagykövetség is felajánlotta, hogy ellátják őket meleg holmival és étellel.

Dominika azonban a kislányával együtt inkább visszajönne Magyarországra, ugyanis hiába van fedél a fejük felett, ingadozik az áramellátás, nincs vezetékes víz: vödörben hordanak be havat, azt olvasztják fel.

A Szíriát is súlyosan érintő katasztrófa halálos áldozatainak száma csütörtök hajnalra meghaladta a 15 ezret a helyi hatóságok összesítése szerint. A sérültekét Törökországban közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.

A szíriai helyzetről azt mondta lapunknak Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetője, hogy tapasztalatai szerint jelenleg nem képesek regisztrálni az elhunytak számát. A sajtóban keringő számok egészen biztosan nagyon messze állnak a valóságtól, sokkal magasabb lehet a valós szám.

Forrás: hvg.hu