Mága Zoltán a törökországi földrengés árváinak adott koncertet

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Törökország nemzeti ünnepén, a győzelem napján adott koncertet Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész zenekarával a budapesti török nagykövetségen, amelyen a diplomáciai testületek tagjai mellett mintegy harminc olyan gyermek is részt vett, akik az idei februári rendkívüli, pusztító földrengés sújtotta térségből érkeztek és a természeti katasztrófa károsultjaivá váltak vagy árván maradtak.

A török nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson államtitkárok, több nemzet külképviseleti vezetője, nagykövet és konzul is részt vett, és meghívást kaptak olyan gyermekek is, akik a 2023. február eleji földrengés sújtotta térségből érkeztek. Voltak olyan gyerekek, akik a természeti katasztrófában elveszítették szüleiket, testvérüket, otthonaik megsemmisültek.

Az eseményen Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete emlékeztetett, hogy több rendkívül erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát februárban, és a tragédia csaknem hatvanezer ember életét követelte, és további 125 ezer ember sérült meg, több százezer család otthona lett a földdel egyenlő.

A nagykövet asszony köszönetét fejezte ki, hogy a rendkívül pusztító törökországi földrengésben árván maradt és Magyarországon is gyógyuló sérült gyermekeknek azonnali segítséget nyújtott országunk, és a katasztrófa sújtotta térségben dolgozott magyar mentőcsapatok csaknem félszáz embert mentettek ki élve a romok alól.

Mága Zoltán beszédében úgy fogalmazott: Magyarország egy szolidáris, segítőkész ország, mindig elsők között nyújt segítséget azoknak az országoknak, nemzeteknek, amelyek bajba kerültek, és azonnali humanitárius segítséget biztosít. Történjen bárhol pusztító árvíz, földrengés, tűzvész, mi mindig segítséget nyújtunk, és az otthonukat elhagyni kényszerülő családoknak, gyermekeknek oltalmat biztosítunk – tette hozzá. A Prima Primissima-díjas hegedűművész emlékeztetett, Magyarország most is az elsők között küldött kutató-mentőcsapatokat a földrengés sújtotta térségbe, akik több embert, köztük kisgyermekeket tudtak kimenteni az épületek romjai alól.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu