A török kisváros, ahol a helyiek szerint egyetlen épület sem omlott össze

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A héten 44 ezer fölé emelkedett a február 6-i törökországi és szíriai földrengések áldozatainak száma, és a hétfő esti újabb, 6,4-es földrengés is hat halálos áldozatot és sok száz sérültet követelt. Bár még 12 nappal az első földrengés után is találtak túlélőket, összesen egy kisvárosnyi ember meghalt, még többen megsérültek, és számba se lehet venni azokat, akik családtagokat, barátokat, otthonokat veszítettek el. Egy város azonban pont azzal került be a hírekbe, hogy ott sokkal kisebb volt a pusztítás mértéke.

A február eleji földrengés epicentrumától 70 kilométerre fekvő Erzinben ugyanis egyetlen egy ház sem omlott teljesen össze, és halálos áldozatokról sem számoltak be.

Közben viszont a szomszédos településeken komoly pusztítást végzett a természeti katasztrófa. Erzin esete csodaszámba is mehetne, de a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb: a városvezetés tanult a múltból, és nem engedett a korrupcióra alapozott, gyönge építményeknek.

Az épen maradt város
A 33 éves Beyaz Yalcin nem erzini lakos, de nagy szerencséje volt: a földrengések idején ugyanis a négy gyerekével együtt épp a 30-40 ezer lakosú városban tartózkodott, nem pedig otthon, a közeli, kétmilliós Gaziantepben. Családja egy esküvőre érkezett Erzinbe, ahol rokonaik élnek. Bár sértetlenül megúszták, a rengésre felébredtek a gyerekek. A fiatal nő és családja nem is tért még haza a saját városukba, most az épen maradt Erzinben húzzák meg magukat. Azt se tudják, hogy áll-e az otthonuk, vagy a környékbeli települések lakóihoz hasonlóan ők is nincstelenné váltak.

Nem Yalcin az egyetlen, aki nem merte elhagyni a várost. Az Erzin környékén lévő településeken, mint például a mindössze 20 kilométerre fekvő Osmaniyében a lakóházak jelentős része összeomlott. Erzin önkormányzatának egyik dolgozója az NBC-nek február közepén arról beszélt, hogy a katasztrófa után nagyjából 20 ezer ember érkezett a városba a környékről.

Folytatás

Forrás: telex.hu