A Szolnokért Emlékérem arany fokozatát kapták a török földrengés szolnoki hősei

Kép forrása: szolnikinaplo.hu

Kröpfl Erzsébet és Turi László az életmentésben tanúsított példaértékű és hősies helytállásukért a Szolnokért Emlékérem arany fokozatát vehették át Szalay Ferenc polgármestertől és Szalay-Bobrovniczky Vincze helyettes államtitkártól. Smile és Solka is saját kitüntetést kapott.

Február 6-án a világ figyelme Törökország és Szíria felé fordult. Megrendítő videókon és fotókon szembesülhettünk a földrengés rettentő pusztításának következményeivel. A földrengések közül kettő erőssége különösen megdöbbentő volt. Az első 7,8-as volt, a második 7,5-ös. A földrengések során közel ötvenezren vesztették életüket és mintegy hatvanezren megsérültek.

Az események hírére magyar szervezetek és mentőkutyás egységek is útnak indultak, és minden erejüket a kutatásnak és a túlélők mentésének szentelték. A hősök között volt Turi László, a szolnoki helikopterbázis katonája, az Életjel Mentőcsoport vezetője, kutyájával Smile-lal, és Kröpfl Erzsébet, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány csapatával, őt Solka nevű kutyája kísérte, hogy segítséget nyújtsanak a mentési munkálatokban, az életben maradottak, illetve a halottak felkutatásában.

Kröpfl Erzsébet szolnoki kutyakiképző és segítőtársa, Solka kutya először járt földrengés sújtotta területen. Közel egy hetet töltöttek Törökországban, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány csapatának tagjaiként. Erzsébet hosszú évek óta foglalkozik mentőkutyákkal, Solkával volt először éles bevetésen.

Turi László, az Életjel Mentőcsoport vezetője 2000-ben csatlakozott a csoporthoz, és azóta számos nemzetközi bevetésen is részt vett. A mentőcsoport az ország legrégebben működő speciális mentőszervezete. Tagjai a több száz hazai bevetés mellett ott voltak az algériai, ecuadori és nepáli földrengések utáni mentéseknél, de Indonézia szökőár sújtotta területein is. Turi László kutyája, Smile hazánkban a legidősebb és legkisebb mentőkutya.

Az ünnepségen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és Szalay Ferenc polgármester, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Berkó Attila főispán és Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke is kifejezte elismerését a két kitüntetettnek.

Folytatás

Forrás: szolnokinaplo.hu