1 csomag baklavához való yufka tészta (ebben kb. 40 lap van, ezért ha réteslapot használunk, több csomag kell hozzá)
20 dkg vaj
A töltelékhez:
1 pohár darált dió (a pohár 2 dl-es)
2,5 pohár tej
3 ek. búzadara
2 ek. kaymak (sűrű tejszín, ennek hiányában mascarpone) – opcionális
A sziruphoz:
2 pohár cukor
2 pohár víz
pár csepp citromlé
A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk. Forrás után visszavesszük a hőfokot, és további 10 percig gyöngyöztetjük. Hozzáadjuk a citromlevet, majd félretesszük hűlni.
A töltelékhez a búzadarát felfőzzük a tejben. Ha besűrűsödött, belekeverjük a kaymakot (mascarponét), majd ezt is hagyjuk hűlni.
Egy deszkára leterítünk egy tésztalapot, megkenjük olvasztott vajjal (ha nagyon szakad, lehet kettesével is), arra újabb lapot (lapokat) terítünk, ismét megkenjük vajjal. Folytatjuk a rétegezést úgy, hogy legalább 20-30 lap tészta legyen előttünk. Éles késsel felvágjuk egyforma négyzetekre – nekem 12 db jött ki belőle.
Minden négyzet közepére kanalazunk a grízes töltelékből, erre teszünk darált diót is, majd az átló mentén félbehajtjuk, a csücskét összenyomjuk. Kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a tészta háromszögek kissé fedjék egymást. A tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal.
A maradék tésztalapokkal ugyanígy járunk el, megtöltünk még egy tepsit. 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (35-40 perc). Még forrón rálocsoljuk a szirupot, majd hagyjuk, hogy a sütemény felszívja. Miután a tepsiből tálra rendeztük, mindegyik tetejét megszórjuk őrölt pisztáciával.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo