Şöbiyet tatlısı – Szegedi Ági

Hozzávalók:

1 csomag baklavához való yufka tészta (ebben kb. 40 lap van, ezért ha réteslapot használunk, több csomag kell hozzá)

20 dkg vaj

 

A töltelékhez:

1 pohár darált dió (a pohár 2 dl-es)

2,5 pohár tej

3 ek. búzadara

2 ek. kaymak (sűrű tejszín, ennek hiányában mascarpone) – opcionális

 

A sziruphoz:

2 pohár cukor

2 pohár víz

pár csepp citromlé

 

A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk. Forrás után visszavesszük a hőfokot, és további 10 percig gyöngyöztetjük. Hozzáadjuk a citromlevet, majd félretesszük hűlni.

A töltelékhez a búzadarát felfőzzük a tejben. Ha besűrűsödött, belekeverjük a kaymakot (mascarponét), majd ezt is hagyjuk hűlni.

Egy deszkára leterítünk egy tésztalapot, megkenjük olvasztott vajjal (ha nagyon szakad, lehet kettesével is), arra újabb lapot (lapokat) terítünk, ismét megkenjük vajjal. Folytatjuk a rétegezést úgy, hogy legalább 20-30 lap tészta legyen előttünk. Éles késsel felvágjuk egyforma négyzetekre – nekem 12 db jött ki belőle.

Minden négyzet közepére kanalazunk a grízes töltelékből, erre teszünk darált diót is, majd az átló mentén félbehajtjuk, a csücskét összenyomjuk. Kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a tészta háromszögek kissé fedjék egymást. A tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal.

A maradék tésztalapokkal ugyanígy járunk el, megtöltünk még egy tepsit. 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (35-40 perc). Még forrón rálocsoljuk a szirupot, majd hagyjuk, hogy a sütemény felszívja. Miután a tepsiből tálra rendeztük, mindegyik tetejét megszórjuk őrölt pisztáciával.

 

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo