Hozzávalók:
A páchoz:
1dl olívaolaj
1 citrom leve
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
Kakukkfű, majoránna, rozmaring, kömény, só, bors – ízlés szerint
Kevés őrölt piros paprika
(Ha pulykamellből készítjük, 1dl tejet vagy joghurtot is keverjünk a páchoz, omlósabb lesz a hús.)
A nyársakra:
30dkg csirkemell filé bőr nélkül
1 kisebb cukkini
2db paradicsom (vagy koktélparadicsom, 8-16db)
2 fej hagyma (ha sikerül aprókat beszerezni, akkor több és egészben maradhatnak)
8db kisebb gombafej
Zöld, sárga és piros húsú paprika
8db nyárs vagy hurkapálcika
Készítsük el a pácot – a hagymaféléket vágjuk minél finomabbra (le is reszelhetjük), majd keverjük el az összes hozzávalót.
Vágjuk 2-3cm-es kockákra a húst, forgassuk a pácba, takarjuk le, majd legalább 2-3 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük. Időnként keverjük át, hogy mindenütt átjárja az íz.
Sütés előtt a megmosott, megtisztított zöldségféléket daraboljuk fel – a paprikákat nagyobb kockákra, a paradicsomokat és a hagymát negyedeljük (ha aprók, egészben hagyjuk), a cukkinit karikázzuk fel nem túl vékonyan, a gombafejeket pedig hagyjuk egészben. A negyed hagymákat bontsuk kisebb részekre.
Ha fanyársakat használunk, áztassuk be legalább 30 percre vízbe, nehogy lángra kapjanak sütés közben! Mielőtt elkezdenénk felhúzni rájuk a hozzávalókat, olajozzuk be őket.
A zöldségeket is forgassuk át a páclében, de az is elég, ha megfűszerezzük őket. A nyársak mindkét végén hagyjunk helyet, hogy meg lehessen fogni őket. Húzzuk fel a rávalókat ízlésünknek megfelelően, arra ügyeljünk, hogy a végére hús kerüljön, ez sütés közben nem esik le olyan könnyen, mint a zöldség. A kész nyársakat aztán olajozott grillrácson, serpenyőben, roston vagy tepsiben, gyakori forgatással süssük készre.
Salátával, rizzsel vagy bulgurral, esetleg sült hasábburgonyával és valamilyen (például joghurtos) szósszal tálaljuk.
Afiyet olsun!
2013-12-10
Szegedi Ági /Turkinfó