½ kg borjú- vagy bárányhús
2 fej vöröshagyma
3 ek olíva olaj
4 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
2 paradicsom
Só, bors, őrölt római kömény, őrölt pirospaprika (ízlés szerint egyéb fűszer is belekerülhet, pl. babérlevél)
2 nagyobb padlizsán 5 dkg vaj
6 dkg liszt (2 púpozott ek)
2,5 – 3 dl tej
10 dkg reszelni való, félkemény sajt (kaşar peynir)
Só, bors
A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, forró sütőben puhára sütjük. Meghámozzuk, megsózzuk, hűlni hagyjuk.
A húst felkockázzuk (ne túl nagyra). Az olajon kissé megpirítjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a húst, azzal együtt pörköljük tovább. Felkockázzuk és hozzáadjuk a paradicsomokat és az összezúzott fokhagymát. Meghintjük kevés piros paprikával, de tehetünk rá paprika krémet is. Rátesszük a paradicsompürét, fűszerezzük. Időnként az elpárolgott folyadékot visszapótolva puhára pároljuk.
A sajtot lereszeljük. A padlizsánról leöntjük a levet, amit engedett, apróra vágjuk. A vajon kissé megfuttatjuk a lisztet, felengedjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk (egy kis granulált fokhagyma sem rontja el). Hozzákeverjük a padlizsánt, 2-3 percig összefőzzük. Beletesszük a sajtot, majd levesszük a tűzhelyről. Tálaláskor a szószra tetszőlegesen ráhalmozzuk a húst.
Afiyet olsun!
2013-11-20
Szegedi Ági /Turkinfó