A tésztához:
5 török teáspohár (1-1,5 dl-es) liszt
1 török teáspohár étolaj
1 török teáspohár szobahőmérsékletű vaj (vagy margarin)
1 török teáspohár joghurt
1 török teáspohár porcukor
Ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
A töltelékhez:
4 db közepes alma, meghámozva, lereszelve
1 török teáspohár kristálycukor
1 török teáspohár darált dió
1 kk fahéj
A tetejére:
Porcukor
A hozzávalókból egy tálban puha tésztát gyúrunk. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezalatt a reszelt almát egy lábasban feltesszük a tűzhelyre, addig főzzük, míg a keletkező levét el nem veszti. Ekkor hozzákeverjük a kristálycukrot, majd a fahéjat és a darált diót is. Félretesszük hűlni.
A tésztát kétfelé vágjuk. Lisztezett deszkán kerekre kinyújtjuk, éles késsel 16 cikkre felvágjuk. Kiskanál segítségével mindegyik cikk szélesebb végére teszünk a töltelékből, majd a tészta közepe felé haladva feltekerjük. A másik tésztával ugyanígy járunk el.
Kikent tepsibe tesszük, 180°-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Nagyon minimális színt kell kapnia. Tálra szedjük, végül tálalás előtt meghintjük porcukorral.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo