Elmalı cevizli kurabiye (Almás-diós aprósütemény) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1753.1

A tésztához:
5 török teáspohár (1-1,5 dl-es) liszt
1 török teáspohár étolaj
1 török teáspohár szobahőmérsékletű vaj (vagy margarin)
1 török teáspohár joghurt
1 török teáspohár porcukor
Ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
4 db közepes alma, meghámozva, lereszelveitthoni 1747.1
1 török teáspohár kristálycukor
1 török teáspohár darált dió
1 kk fahéj

A tetejére:
Porcukor

A hozzávalókból egy tálban puha tésztát gyúrunk. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

Ezalatt a reszelt almát egy lábasban feltesszük a tűzhelyre, addig főzzük, míg a keletkező levét el nem veszti. Ekkor hozzákeverjük a kristálycukrot, majd a fahéjat és a darált diót is. Félretesszük hűlni.itthoni 1748.1

A tésztát kétfelé vágjuk. Lisztezett deszkán kerekre kinyújtjuk, éles késsel 16 cikkre felvágjuk. Kiskanál segítségével mindegyik cikk szélesebb végére teszünk a töltelékből, majd a tészta közepe felé haladva feltekerjük. A másik tésztával ugyanígy járunk el.itthoni 1749.1

Kikent tepsibe tesszük, 180°-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Nagyon minimális színt kell kapnia. Tálra szedjük, végül tálalás előtt meghintjük porcukorral.

itthoni 1750

Afiyet olsun!

itthoni 1752.1

Szegedi Ági / Türkinfo