Víz alatti ókori várost fedeztek fel a Márvány-tengerben

vizalatti_varosEgy amatőr búvár egy ókori város maradványait fényképezte le a Márvány-tengerben, Çanakkale tartomány Biga kerületében. A leleteket 20-25 km-re északnyugatra találta a tengerparttól, Priaposz és Parion ókori városok közelében.

Fatih Kayrak, amatőr halász és búvár amforákat és egy hajóroncsot fedezett fel ugyanezen a területen néhány hónappal ezelőtt. A vizsgálatok megállapították, hogy a hajóroncs az ókorból származik. Kayrak további oszlopokat és szarkofágokat is talált 8-10 méter mélyen a Fırıncık-öbölben.

A maradványok nagy valószínűséggel egy templom részei lehetnek, mely Priaposz és Parion ókori városok közelében állt. A történészek szerint Parion a Római Birodalomban tengerparti város volt. A parioni ásatások vezetője, Vedat Keleş professzor elmondta, hogy azt feltételezik, a római korban élénk tengeri kereskedelem zajlott ezen a területen, a legutóbbi felfedezés pedig ezt meg is erősíti. Egyelőre azt még nem tudják, hogy melyik ókori város maradványaira bukkantak, de víz alatti régészeti vizsgálatokkal megpróbálják kideríteni.

A régióban egy hőerőmű építési projekt zajlik, melynek keretében a kikötőt is átépítik, ezért a maradványok lelőhelyének koordinátáit elküldik a bodrumi Víz Alatti Régészeti Múzeumba, és arra kérik a szakembereket, hogy helyezzék a területet védelem alá, mert a kikötő építése miatt a leletek veszélybe kerülhetnek.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo