Régóta szennyezték a Márvány-tengert, nem a semmiből jött a visszataszító nyálka

Kép forrása: www.pikrepo.com

„Szembe köpött minket a természet”

– mondta Bayram Ozturk tengerkutató a CNN-nek arról, hogy a Márvány-tenger Isztambulhoz közel eső partjainál az utóbbi időben vészesen elszaporodott egy nyálkás anyag. A partokat és kikötőket ellepő vastag nyálkaréteg komoly veszélyt jelent a tenger élővilágára nézve, és tovább ront a koronavírus-járvány miatt is nehéz helyzetbe került helyi halászok kilátásain. A probléma nem új keletű, de mint megírtuk, az internetet is ellepő képek hatására most úgy tűnik, végre tenne valamit a török kormány.

A Márvány-tenger az Égei-tengert és a Fekete-tengert köti össze, beltengerként pedig különleges ökoszisztémával rendelkezik. Csakhogy a tengerbe hulladékot és mezőgazdasági melléktermékeket öntenek, ami magas nitrogén- és foszforszintet okozott.

A BBC szerint azt feltételezik, hogy a tengerben élő fitoplanktonoknak ez rendkívüli módon kedvező volt, nem beszélve arról, hogy a CNN szerint az elmúlt 50 évben több mint 2 Celsius-fokkal melegedett a tenger vize. Ezek együtt azt eredményezhették, hogy a vízben lévő baktériumok és fitoplanktonok túl sok szerves tápanyaghoz jutottak és túlságosan elszaporodtak – így születhetett meg a mostani, mikroorganizmusokból álló, váladékszerű anyag, amit a török Éghajlatváltozás és Éghajlatpolitika Kutatási Egyesület elnöke, Baran Bozoglu szerint a tengeri élőlények termeltek.

A mostani nyálkásodás december óta tart, ami az eddigi egyik legnagyobb algavirágzás lenne a térségben. A helyiek szerint a tengeri nyálka 2007-ben jelent meg először Törökországban, és azóta is jelen volt, igaz, nem ilyen riasztó mértékben.

Musztafa Sari, a Bandırma Onyedi Eylül Egyetem dékánja elmondta: már több mint egy évvel ezelőtt figyelmeztetett a nyálka robbanásszerű elszaporodására, de a hatóságok nem tettek semmit. Sari szerint az elmúlt évtizedekben az összes kormány figyelmen kívül hagyta a környezetvédelmet, és a tengerbe dobták a szemetet.

„40 évig rosszul csinálták. Ennek nincs egy konkrét oka, több problémáról van szó. Mindenki hibás. Ez egy utolsó figyelmeztetés, hogy tennünk kell valamit”

– fogalmazott Sari.

Folytatás

Forrás: telex.hu