Törökország orosz rulettjéről tartott előadást a kutató

Kép forrása: Mathias Corvinus Collegium – MCC Facebook oldala

Az orosz rulett az a szerencsejáték, mikor a hatlövetű forgótáras pisztolyba csak egy golyót tesznek, majd megpörgetik a tárat, és így emeli a játékos fejéhez a fegyvert. A halálos játék szerepel egy izgalmas könyv címében, amelynek kapcsán előadást tartott a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központjában az MCC Migrációkutató Intézetének kutatási vezetője, Pénzváltó Nikolett.

A fiatal kutató könyvének címe Törökország orosz rulettje, s ebben bemutatja a két állam kapcsolatának rendkívül összetett, egyben izgalmas voltát. A megírásának különös aktualitást adott az Ukrajnában dúló háború, hiszen Törökország ebben is központi szerepet tölt be, és próbál közvetítőként fellépni, egyensúlyozni a különböző felek között. 

Törökország hosszú ideje, 1952 óta a NATO tagja, mondta, de volt egy problémás eset, hogy orosz gyártmányú Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárolt Oroszországból. Emiatt az Egyesült Államok szankciókat vezetett be velük szemben, amelyek a mai napig hatályban van. Ez nagyon komoly feszültségforrás Törökország és a többi NATO szövetséges között.

Ugyanakkor most Ukrajnának is szállít Törökország fegyvereket, ebben a háborúban Ukrajnát támogatja alapvetően. Katonai értelemben leggyakrabban a Bayraktar TB2 típusú török drónok-ról lehet hallani, de Kirpi páncélozott járműveket is szállítottak. Egyébként már 2017 óta egyre szorosabb a hadiipari együttműködés Törökország és Ukrajna között.

Folytatás